Не смятаме, че искането на вот на доверие става с магическа пръчка и можеш веднага да станеш алтернатива на сегашното управление. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция след разширено заседание Изпълнителната комисия на партията, свикано от председателя на партията и премиер Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов увери, че това, което прави ГЕРБ след проведените избори, е да изпълни управленската си програма, да се бори ефективно с корупцията и да изпълни приоритетите си във връзка с предстоящото председателство.

„Относно темите как БСП ще се бори с корупцията знаем в исторически план как са се борили с корупцията. Когато ГЕРБ управлява нивата с контрабандата са най-ниските“, изтъкна Цветан Цветанов.

Той смята, че БСП трябва да решава първо вътрешните си проблеми, но не това трябвало да им бъде алтернативното говорене за бъдещо управление.

Цветан Цветанов посочи, че когато нямаш подкрепата от твоята партия, когато съмишлениците на партията започват да напускат партията заради лидера си, не е коректно да хвърляш обвинения за модерно робство към партия, която е печелила толкова много избори.

„За БСП явно алтернативата на управление, е да могат да формулират фалшиви новини, да вкарват интриги. Политиката, която прави Борисов, допринасят за авторитета на България. Нека всеки един, когато говори за приоритети на председателството, да знае, че те вече се изпълняват и са утвърдени“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов заяви, че ГЕРБ не са искали да предлагат поста председател на НС на Корнелия Нинова, за да опитомят опозицията, а за да покажат държавническо поведение във връзка с председателството. „БСП се стремят да разделят нацията, а ние не искаме дебатът по този начин. Не искаме да се възприема българската опозиция, че трябва да бъде опитомена. Искаме да има сила опозицията, нов момента виждаме, че тя стана дивашка опозиция. С подобен подход могат само да разграждат институциите и доверието в България, и доверието в Европа и лидерството, което има днес Борисов“, посочи Цветанов.

Той запита кога някое управление в страната е имало такъв поглед към Западните Балкани. „Правим диалог и сме винаги с протегната ръка,за да изградим средата за сигурност, за да имаме добросъседски отношения. Недопустимо е да противопоставяш европейската ориентация на България с приятелството с Русия. Това е несъстоятелна теза. Ние сме част от обединената Европа, Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива и трябва да имаме работещи и прагматични отношения с Русия. Но стратегическото партньорство със САЩ е водещо за ЕС“, подчерта Цветан Цветанов.

Той е категоричен, че БСП няма да може да бъде алтернатива на управление, защото няма да могат да спечелят избори с този си начин на поведение и говорене и винаги искали да рушат. „ГЕРБ спечели изборите последните 10 години, ГЕРБ ще спечелва тези избори, защото сме в постоянен контакт с хората. БСП имат историята си от създаването на ГЕРБ. Не може да отговаряме повече на БСП по начина, по който ни провокират“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов заяви, че БСП никога не са били разглеждани като възможен вариант за коалиционно правителство на ГЕРБ. „ГЕРБ ще излезе с политическа декларация, че ГЕРБ никога няма да влиза в управление с БСП. Те не предлагат нищо, а искат само да ни върнат във феодалното робство. Никой не е в състояние да опъне нервите на ГЕРБ, защото ГЕРБ е системна партия. Поводът за тази пресконференция не е опъване на нерви, а да отговорим на лъжите на БСП“, подчерта Цветанов.