„Златни ръце, добро сърце“ - с тази особено ценна титла бе отличен за празника на лекарите 19 октомври началникът на отделението по урология в УМБАЛ Русе д-р Венцислав Георгиев. А нейната стойност е наистина висока, защото не е куртоазен жест по конюнктурни причини, а истинско признание на пациенти и техни близки. Всеки, който е пристъпвал прага на лекарски кабинет или болнично отделение, знае колко е важно високият професионализъм и доброто отношение да вървят ръка за ръка. Точно такива лекари издирваше новата инициатива на болницата „Златни ръце, добро сърце“, чието начало бе сложено тази година, и по всичко личи, че тя ще стане традиционна и ще излъчва Лекаря на годината в най-голямото здравно заведение в Русе и околните региони. 
Аз съм първо поколение лекар в рода ми 
и за мен това не е наследствена професия, казва д-р Георгиев, който започва работа в русенската болница преди 20 години. Три години по-късно е назначен в отделението по урология, а от 2014 година е негов началник. И през цялото това време се е грижил за пациентите си като за свои близки.
Известният уролог е роден през 1972 година в никополското село Санадиново, но семейството скоро се прехвърля в Никопол. Там любознателното и усърдно момче завършва местната гимназия, която предопределя пътя му. Любимите му предмети са биология и химия и още от ученическия чин е ясно, че те ще го отведат към медицината. А благодарение на изключителните си преподаватели получава по тези предмети подготовка, която му дава възможност да кандидатства вече избраната специалност без смятаните за задължителни по онова време частни уроци.
На изпитите в Медицинския университет в Плевен
абитуриентът от Никопол се представя отлично 
и започва стъпка по стъпка да навлиза в мечтаната медицина. А по пътя среща мечтаното момиче. С Лилия от Русе са в един поток още от 1990 година и любовта им пламва от пръв поглед. Пет години двамата са неразделни, а малко преди дипломирането си вдигат сватба в Плевен. 
Разбрах, че Лили е човекът, с когото ще прекарам живота си, а сега, когато имаме две деца, съм повече от сигурен, че не съм сбъркал в избора си, казва с топло чувство д-р Георгиев. И допълва, че семейството им е живо олицетворение на народната мъдрост за булката и родата, но малко модифицирана - откъдето е жената, оттам е и мъжът.
През 1996 година 24-годишният студент полага успешно държавните изпити и 
вече е д-р Георгиев, но му предстои нещо, което за днешните младежи е само разказ от миналото - влизане в казармата
Висшето образование обаче дава първото си предимство - службата е само една година, която младият лекар изкарва в Русе. Първо е в автомобилната школа, а след тримесечен курс е зачислен като автоматчик на БТР. Но наред с нарядите и ученията, д-р Георгиев вече започва да практикува, като помага в лечебницата.
След уволнението от армията през 1997 година младият специалист постъпва в тогавашната Окръжна болница в Русе и изкарва първата година в болничната аптека като началник отдел „Лекарствено снабдяване“.
Голямата ми мечта още в университета беше да съм хирург 
и когато след година в отделението по хирургия се освободи място, постъпих на работа там, като същевременно започнах специализация за хирург, връща се назад в годините д-р Георгиев. 
През 2001 година доразвива мечтата си и се прехвърля на работа в отделението по урология, където кара нова специализация. След 13 години усърдна работа като уролог и непрестанна грижа за болните в отделението доказалият се по най-добрия начин лекар се явява на конкурс за началник и вече три години е ръководител на урологията.
Ежедневието в отделението е натоварено, средно на ден правим около 5 ендоурологични операции, като три от тях извършвам аз. Те са по-кратки като време и това позволява да увеличаваме интензивността им, посочи началникът на урологията в УМБАЛ Русе. 
В операционната зала винаги е различно, защото това не е сериалът „Откраднат живот“
а действителността понякога е непредвидима. Но д-р Георгиев и екипът му от шестима млади специалисти винаги имат отговор и досега не са „изпускали“ човек на операционната маса.
Лекарите не сме богове и не можем да направим от невъзможното възможно, но правим всичко възможно да губим колкото може по-малко пациенти. Затова смятам, че наградата ми за Лекар на годината в Университетска болница Русе е за цялото отделение, защото пациентите освен медицинска помощ, търсят и внимание и винаги го получават от лекарите и медицинските сестри, подчертава 45-годишният уролог.
Съпругата му д-р Лилия Георгиева е неонатолог в АГ-комплекса
Преди това е била участъков лекар в Трета поликлиника, а в началото на здравната реформа, през 2000 година, става джипи и близо 10 години се грижи на пациентите си, като същевременно придобива специалност „Неонатология“. И от седем години работи по специалността си.
Двамата лекари имат син и дъщеря. 
19-годишният Диян има голямо желае да наследи професията на родителите си и вече е студент първа година в Медицинския университет във Варна. 
Не сме го инициирали по-никакъв начин да бъде трети лекар в семейството, но той, вероятно като ни гледа и слуша разговорите ни вечер, които обикновено се въртят около наши пациенти, избра да учи медицина, обяснява гордият баща. 
13-годишната Михаела учи в Математическата гимназия в паралелка по биология и също възнамерява да увеличи лекарите в семейството, но нейната мечта е стоматологията.
Как един толкова натоварен човек почива и се отърсва от напрежението?
Обичам планината и когато съм свободен, правя туристически преходи из Стара планина
казва д-р Георгиев. За последно преди месец той се изкачва до хижа „Амбарица“ над Троян. При преходите си винаги взема Диян, който с удоволствие изкачва върховете рамо до рамо до баща си. Най-големият преход на двамата е в Рила, където за три дни се качват до Рилските езера, оттам до Мальовица и накрая стигат до връх Мусала. 
Риболовът е другото хоби на д-р Георгиев, но много рядко намира време да хвърли въдица. 
Най-големият ми трофей е близо 10-килограмов сом, уловен в Дунав при излет с лодка до остров Люляка. Само рибар може да разбере каква радост, гордост и удовлетворение е това, разказва Лекарят на годината, който с професионализма и всеотдайността си е като вълшебна златна рибка за пациентите си.