„Нисан IMx“, изцяло електрическият кросоувър концептуален модел, предлагащ напълно автономно управление и пробег с едно зареждане от над 600 км, бе представен на автомобилното изложение в Токио.
Иновативният концептуален автомобил предлага поглед в бъдещето на Nissan Intelligent Mobility, подходът на „Нисан“ за промяна задвижването на автомобилите, управлението и интегрирането им в обществото. Той е предназначен да заздрави връзката между автомобила и водача като близък, надежден партньор, който предлага по-безопасно, по-удобно и по-приятно пътуване.
„Концептуалният кросоувър IMx с нулеви вредни емисии въплъщава бъдещето на Nissan Intelligent Mobility“, заяви Даниеле Скилачи, изпълнителен вицепрезидент Маркетинг и продажби, бизнес с автомобили с нулеви вредни емисии и батерии. „Чрез Nissan Intelligent Mobility ние се ангажираме да променим в близко бъдеще начина, по който автомобилите и хората комуникират, а също и начина, по който автомобилите взаимодействат с обществото.“
В основата на технологичните характеристики на IMx стои бъдеща версия на ProPILOT, технологията, която предлага напълно автономно управление. Когато бъде включен режимът на задвижване ProPILOT, системата прибира волана в арматурното табло и накланя всички седалки, давайки на водача повече пространство и позволявайки на пътниците да се отпуснат и да се насладят на своето пътуване. Когато бъде избран режимът Manual, автомобилът връща волана и седалките в оригиналните им позиции, връщайки контрола отново на водача.
Концептуалният автомобил „Нисан IMx“ с нулеви вредни емисии възприема новата платформа за електромобили на „Нисан“, проектирана за максимална ефективност. Тя позволява подът да е изцяло равен, което отваря просторно купе и подобрява динамиката на управление. С нисък център на тежестта, шасито осигурява остро управление, което обещава да предефинира кросоувър сегмента.
Мощният, но тих задвижващ мотор осигурява повече удоволствие. IMx разчита на два мощни електромотора отпред и отзад, които задвижват четирите колела. Комбинираната им мощност е 320 kW и невероятните 700 Nm въртящ момент, които черпят енергия от батерия с голям капацитет, която е с променен дизайн и устройство с цел постигане на по-висока плътност. Тази нова батерия осигурява пробег от над 600 км с едно зареждане, за да могат пътниците да се радват на по-дълго приключение, без да се притесняват за презареждане.
„Нисан IMx“ може да допринесе към обществената инфраструктура като никой друг автомобил преди него. Например, след като превози собственика си до летището, IMx може да се паркира самостоятелно на място, където автомобилът да се свърже с местната електрическа мрежа и да действа като „виртуална“ електроцентрала, връщайки електричество в мрежата, разширение на функциите „автомобил към дома“ и „автомобил към сграда“. След като собственикът се върне, IMx може да го вземе от терминала и да го откара у дома. Целият процес се изпълнява ефикасно, благодарение отчасти на увеличения капацитет на батерията и технологиите за свързаност на борда, включително Seamless Autonomous Mobility.
Досега автомобилите се проектираха с ясно разграничаване между екстериор и интериор. Екстериорният дизайн дава усещане за сигурност от външната страна, докато интериорът дава на водачите подходяща среда за концентриране върху управлението.
Тази целенасочена диференциация вероятно ще се промени с появата на автономните автомобили. Дизайнерите на „Нисан“ се опитаха да преосмислят интериорното пространство на IMx, за да създадат усещане за откритост, запазвайки усещането за уединение. За да постигнат това, те се впуснаха в оформянето на пространство, което свързва вътрешния и външния облик на автомобила.
Оформлението на IMx изразява чистите и спортни характеристики на електрическия автомобил, внедрявайки характерни за марката дизайнерски характеристики. От познатата V-образна радиаторна решетка, гъвкавата характерна линия се издига и преминава през предния капак към задната част на автомобила.
Интериорът на концептуалния автомобил IMx се придържа към основната концепция за пространство, която може да се открие в традиционната японска къща, предполагайки усещане за откритост.
Изкуствен интелект позволява на водача да контролира приборния панел с движение на очите и жестове с ръце. Този интуитивен интерфейс намалява до минимум физическите бутони и превключватели. Така се опростява кабината на IMx, превръщайки я в много ефикасна и изключително комфортна.