Арх.Цвети РУСИНОВ
Днес, на 27 октомври, се чества Преподобни Димитрий Басарбовски, живял в Басарбовската обител през XVIII век. За това свидетелства преподобни Паисий Хилендарски в своята История славянобългарска: „Свети Димитрия Нови в 1686 г. живеел просто и бил човек мирянин, но Божият Дух диша и пребивава там, гдето иска“. 
На 13 юли 1774 година мощите на Свети Димитрий Басарбовски били пренесени в Букурещ, чийто покровител е и до днес. Но той със сигурност бди и над своя свещен дом на един хвърлей от Русе и сигурно не е случайнно, че „Свети Димитър Басарбовски“ е единственият действащ скален манастир в България.
Първата искра за цялостна реконструкция и адаптация на манастира проблесва през есента на 2003 година, когато игумен е архимандрит Емилиан. Идеята за обновяване включва изграждането на нова църква, камбанария, две битови сгради и цялостно благоустрояване на манастирския двор.
Всички планове и проекти са изготвени и дарени от творческия колектив на фирма „Норд-план“ ООД с ръководител епархийския съветник архитект Цвети Русинов. Първата копка за изграждане на новата църква „Свето Преображение“ е направена на 24 септември 2004 година, а за останалата част на манастирския комплекс - на 31 май 2007 година от тогавашния Русенския митрополит и днешен патриарх на Българската православна църква Неофит.
Цялостната реализация с дарения от русенската общност се извършва в периода 2007-2009 година. Незавършена остава само новата църква „Свето Преображение“, като основното строителство е извършено от „Адис Инвест“ ЕООД с управител Стефан Каролев, а довършителните работи са завършени през 2016 година при игумен архимандрит Антоний и митрополит Наум с дарение от Министерски съвет и министър-председател Бойко Борисов. Предстои завършването на иконописите от художника Огнян Денев.
Поводът за настоящия материал е благодарственият текст до входа на новата църква, в който не се споменава дори името на покойния вече Стефан Каролев, дарил средства и изградил църквата през 2007-2008 година.
Кой е Стефан Каролев? Роден е в Габровско през 1951 година. В Русе завършва строителния техникум „Пеньо Пенев“ и през целия си съзнателен живот е работил в строителството в Русе, като е ръководил изграждането на редица отговорни обекти като вече несъществуващия завод „Вела Пискова“, първия етап на днешната спортна зала в центъра на града, комплекса на „Нисан“ на бул.“Липник“ и много други. След 1990 година в рамките на фирмите „Строител“ ООД, „Адис Каролев“ ЕООД и „Адис Инвест“ ЕООД е изградил множество жилищни и обществени сгради. Бил е член на Управителния съвет на ТД „Приста“ и Лайънс клуб Русе. Загина в нелепа автомобилна катастрофа на 9 юни 2009 година. В спомените на колеги от строителния бизнес, ТД „Приста“ и Лайънс клуб, Стефан ще остане като един изключително сериозен и отговорен човек, истински приятел и родолюбив българин.
Благодарим ти, Стефане, за всичко, което направи за град Русе и за скалния манастир „Свети Димитрий Басарбовски“.
Надяваме се, че митрополията и манастирската управа ще допълнят информацията за изграждането на новата църква „Свето Преображение“ с името на този благороден човек.