Проверки за месо в личния багаж на пътниците, които влизат от Румъния през ГКПП „Дунав мост“, започват в Русе. Това решение взе областната епизоотична комисия във връзка със заболяването африканска чума по свинете, което е установено в Румъния. В личния багаж ще се търсят и конфискуват непакетирани храни, меса и кухненски отпадъци, които са основният начин за разпространението на болестта. 
Заради заболяването цената на свинското в Румъния е паднала драстично, което е довело до засилен интерес от страна на българите. Те го купуват от животинските пазари за лична консумация и го пренасят през границата. Проверките не касаят транспортните фирми, извършващи вътрешнообщностни доставки, тъй като те разполагат с необходимите документи. В контрола ще участват Гранична полиция, митницата и Областната дирекция по безопасност на храните.
Предвижда се да се проверяват круизните кораби, които имат кухненски отпадъци. Те трябва да притежават специални бункери, където да ги съхраняват, за да не ги изхвърлят на сметищата. Ако такива бункери липсват, хранителните отпадъци ще се унищожават в екарисажи. 
Засилен контрол ще има и по пристанищата, за да няма нерегламентирано разтоварване на такива отпадъци, които да отиват за храна в по-малките свинеферми. По неофициална информация има практика да се изнасят от кухните на хотели и обществени заведения точно с такава цел.