Екипажът на тласкача „Балкан“ на Драгажния флот спря откъснал се от понтон в Гюргево румънски кораб, преди да блъсне закотвени баржи на фарватера на Дунав, и успя да предотврати катастрофа и потапяне на съдове.
В сряда около 10 часа капитаните на два кораба подават сигнал в отдел „Аварийно спасителна дейност по Дунав“ към „Морска администрация-Варна“, че кораб без екипаж и с неработещи двигатели се движи напречно по течението на реката. Началникът на отдела капитан далечно плаване Камен Жеков тръгва с катера и вижда, че в района на Свободна зона под Дунав мост висока вълна от силния североизточен вятър е надигнала румънски кораб и го носи перпендикулярно на двата бряга със скорост 10-15 метра в секунда /около 54 км/час/ право към котвената стоянка по фарватера, където са закотвени няколко баржи на Драгажния флот.
Кап.Жеков веднага сигнализира фирмата и екипажът на тласкача „Балкан“ незабавно отплава, за да предотврати удара. Празното корито е спряно на 10 метра от баржите, взето е на борд на тласкача и е завързано за закотвените плавателни съдове на корабната стоянка.
Малко по-късно става ясно, че румънският кораб е оставен в един от лиманите в Гюргево за нарязване за скрап. Двигателите му са извадени, екипаж на него няма и от достигащия до 80 км/час вятър предната нощ котвата и въжетата, с които корабът бил вързан за кнехтовете на понтона, се откъснали и той тръгнал по течението, като по пътя се завъртял на 90 градуса и продължил да се носи неуправляемо и опасно по водата. 
Вероятно плавателният съд не е бил обезопасен в лимана и това е довело до лесното му освобождаване от въжетата, смята кап.Жеков. Освен това едната му котва е била на борда, което показва, че тя въобще не е била спусната на дъното. До вчера собственикът на кораба се издирваше, за да си го прибере в Гюргево.