Музикално общество - Русе бе създадено по аналог с широко известното Музикално общество - Виена, прочутото Musikverain, научи „Утро“. Идеята е новата русенска формация да подкрепя проявите на фондация „Орлин Анастасов“, която си е поставила за цел да вдъхне нов живот на музикалния живот в Русе и в България, като върне добрите традиции и приобщи към тях младите хора. 
Русе е град с древна и богата история, утвърдил се е като врата за европейската култура към Балканския полуостров през ХIХ век, роден град на единствения засега лауреат на Нобелова награда, свързан пряко с България - Елиас Канети, припомня арх.Цвети Русинов, който е един от учредителите на Музикално общество - Русе. Утвърден като културен център в България след Освобождението, днес за жалост и Русе губи част от великолепието на тези традиции, в частност и от блясъка на традициите, свързани с музикалното изкуство. Точно това иска да промени фондацията на световно известния бас Орлин Анастасов, самият той роден в Русе и израсъл в семейството на едни от ярките солисти на Русенската опера Анастас Анастасов и Мария Венциславова. Неговият пример наистина е вдъхновяващ, затова ние го подкрепяме с радост и с надежда, казва арх.Русинов. 
Музикално общество - Русе се създава с намерението да оказва и морална, и материална подкрепа на фондацията „Орлин Анастасов“, която замисля ценни и впечатляващи изяви и в Русе, и в национален мащаб. На учредителите на Музикалното общество допада стремежът на фондацията да създаде условия, които да дадат възможност за избор на младите хора в духа на европейските традиции и семейните традиции на нашите деди и родители, казват създателите. Те се надяват със съвместните усилия на фондацията на Анастасов и на техните организации в Русе да се възобнови празничната атмосфера, която жителите на града помнят по време на коледни и великденски концерти, а също и по време на други изяви, поднасящи на ценители превъзходни образци на музикалната класика. 
Създаваме Музикално общество - Русе по примера на Музикално общество - Виена, основано в началото на 19 век с мотото „Силата на музиката ще бъде демонстрирана отново като сила, способна да върши чудеса“, казват от русенското обединение. То си поставя благородните задачи да подпомага всеотдайно фондация „Орлин Анастасов“ в работата й за развитие на културата, да осигурява логистична подкрепа при организиране на културни прояви в Русе, да подпомага млади русенски таланти и още намерения в тази посока. 
В Музикално общество - Русе влизат Лайънс клубовете „Русе“, „Русе-Север“, Lions Clubs International D-130 Bulgaria, Зонта клуб Русе, Ротари клубовете „Дунав“ и „Русе“, сдруженията „Дунавска звезда“, „Балканска звезда“ и „Захари Стоянов“, сочи учредителният протокол от 2 октомври тази година. Председател на инициативния съвет е Ирина Братунова, неин заместник - Светлозар Пенчев, а секретар-ковчежник - Цвети Русинов. 
Първата инициатива, която Музикално общество - Русе подкрепя, е концертът „Операта - актуално“, който фондация „Орлин Анастасов“ организира на 1 ноември от 19 ч в Голямата зала на Доходното здание. В него ще вземат участие тенорите Бойко Цветанов и Михаил Шешаберидзе, сопраните Анелия Железчева и Франческа  Романа и мецосопраното Виктория Каркачева. Ще бъдат представени и младите таланти на фондацията Анита Огнянова, мецосопрано, Божидар Божилов, бас, както и диригентката Вилиана Вълчева, която в този концерт ще акомпанира на рояла.