Децата от детските градини „Пинокио 1“ и „Русалка 2“ са пренастанени съответно в „Пинокио 2“ и „Русалка 1“, като са нагласени допълнително помещения и оборудване, за да може този процес да мине без сътресения за малчуганите. Това се налага заради предстоящия ремонт в учебните сгради и въвеждането на мерки за енергийна ефективност. Във вторник приключи изнасянето на инвентар и обзавеждане и сградите вече са опразнени. Наред с това северното крило на Математическа гимназия „Баба Тонка“ по ул. „Иван Вазов“ също беше освободено и там започнаха строителните дейности. В училище „Христо Ботев“ обновяването ще стартира през март или април в зависмост от климатичните условия, а най-късно през май ще започне и ремонтът на „Пинокио 2“. От подобрените условия в петте учебни сгради ще се възползват над 2000 деца и повече от 200 души персонал. Ремонтните дейности по сградите и дворните пространства на трите детски градини и двете училища се изпълняват по проект на програма „Региони в растеж“ и са на стойност 12 402 900 лева. 
Направихме няколко срещи с ръководителите на учебните заведения, а миналата седмица и обща среща между ръководителите, екипа за управление на проекта, изпълнителите на строителните дейности, авторския и строителния надзор. Извършихме подробно анализиране и разбивка на възможностите и на това, което климатичните фактори в момента позволяват. Стигна се до решението да стартираме строително-монтажните работи в три заведения - Математическата гимназия, „Пинокио 1“ и „Русалка 2“, обясни зам.-кметът Димитър Наков. 
Има готовност северното крило на Математическата да бъде завършено в най-кратък срок и поетапно да се стигне до основния корпус по бул.“Скобелев“, като тогава може да се наложи преминаване на двусменен режим. Учениците от „Христо Ботев“ пък временно ще бъдат преместени в други учебни заведения, които ще бъдат избрани с регионалния инспекторат. Най-близкото училище е по машиностроене, като по този начин също ще има най-малко сътресения за децата.
Наков посочи, че тъй като и двете учлища са паметници на културата, е необходимо проектантите от софийската фирма „Вамос“ да съгласуват с Националния институт по паметниците на културата всеки един детайл, който се предлага да бъде вложен - цвета на боята, мазилката по фасадите, типа керемида. Ремонтът на Математическата стартира от покрива, като се очаква одобрение за предложените керемиди. 
Зам.-кметът подчерта, че пусковият срок на учебните сгради ще е преди 15 септември 2018 и не трябва да се допуска някъде да не започне учебният процес. Ще гоним 100% изпълнение на строително-монтажните дейности. Ако сме си поставили срок септември 2018 да приключим, няма как ремонтите във всички учебни заведения да започнат април-май и да приключат за три-четири месеца. Програмата е дала много по-дълъг срок за изпълнение на дейностите, ние сме съкратили максимално сроковете, но самите договори позволяват на изпълнителя да ги изпълни в рамките на повече от 400 дни, каза още той. В понеделник се очаква да бъдат направени и първите символични копки на обектите.