Апелативният специализиран наказателен съд /АСНС/ измени мярката на двама от разбитата в Русе на 14 октомври седемчленна банда около брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия, обвинена за рекет и отвличания. Това стана във вторник след протест на Специализираната прокуратура и представена съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Милен Влахов, който на 16 октомври бе пуснат под домашен арест заради прекаран инфаркт и опасност за здравето му в ареста. На база представената медицинска експертиза обаче по-високата инстанция постанови вкарването му в Изменен е й размерът на паричната гаранция за съпругата на сочения за тартор на групата Илия Стоилов - Цветелина. От първоначалните 2000 лева сега тя е увеличена на 5000 лева. Решението за двамата е окончателно. Останалите петима задържани по тъй наречената афера „Монарх“ /на името на нощния клуб и заложната къща на депутатския брат/ - Илия Стоилов, Трифон Трифонов, Александър Вълков, Маноел Манов и Калоян Димитров остават в ареста поне до дните преди Коледа, когато може да има нови обжалвания на мерките.
Събраните доказателства сочат, че повечето от жертвите на групата са работили като служители в нощния клуб и зеложните къщи на Илия Стоилов и съпругата му. Един от пострадалите е бил отвлечен за кражба от заложна къща и малтретиран в продължение на денонощие, за да подпише запис на заповед за 100 000 лева. Бил държан и бит в мазе, по чиито стени и под предварително били заковани найлони, за да не остават следи, уточниха в съобщението от Апелативния специализиран съд.
Акцията на ГДБОП и жандармерията се проведе в Русе на 14 октомври под ръководството на Специализираната прокуратура по сигнал за организирана група за рекет и разпространение на наркотици. Призори антимафиоти и жандармеристи нахлуха в нощен клуб „Монарх“ на ул.“Райко Даскалов“ и започнаха разпити на сервитьорки, танцьорки и охрана. След това качулките атакуваха едновременно едноименните заложни къщи на същата улица и на ул.“Рила“ 44, както и клуб-ресторант „Монарх спорт“ на ул.“Борисова“ 52. Според прокуратурата е доказано, че собственикът им Илия Стоилов е тартор на бандата и поръчител на побои, отвличания, изнудване и държане на огнестрелни оръжия без разрешително. 
По-късно трима от задържаните бяха освободени поради липса на доказателства за участие в престъпления. Останалите седем бяха обвинени за организиране и участие в престъпна група, която се е занимавала с рекет от началото на 2015 година до задържането им.  
По време на акцията бяха открити и иззети четири метални палки, електрошокова палка, три пистолета - газов, боен и преработен от газов в боен, 107 патрона, два ножа, 400 грама тротил, 2000 евро.
Задържането на Илия Стоилов и групата около него стана повод и за политическа буря в парламента. БСП подкрепи своя колега Георги Стоилов, който декларира, че няма нищо общо с бизнеса на брат си, а ГЕРБ извадиха фирмена регистрация, според която депутатът е участвал в обща фирма със снаха си, която е напуснал заради назначаването му за директор на ДФ „Земеделие“ в Русе по време на кабинета „Орешарски“. Междувременно стана ясно, че братът бизнесмен е дарил 400 лева за предизборната кампания на партията на брата политик, а БСП заяви, че ще върне парите.