Военноокръжният прокурор на Пловдив е получил от Регионална служба „Военна полиция“ - Пловдив докладна записка на 24 октомври 2017 г. относно извършена проверка във Военно формирование - Авиобаза „Граф Игнатиево“. Повод за проверката са дали сигнали за възникнало напрежение сред летателния състав на авиобазата, съобщиха от прокуратурата.

При проверката не е установено това да отговаря на действителното положение. Личният състав на авиобазата е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за „бунт“ на летателния и технически състав.

Материалите от проверката са докладвани на Военно-апелативния прокурор и на главния прокурор.

До този момент не са установени каквито и да е данни за престъпление. Така няма основание за осъществяване на правомощията на Военната прокуратура.

БГНЕС припомня, че част от пилотите в Граф Игнатиево са проявили неувереност за извършване на полети, свързана преди всичко, според тяхната оценка, на недостатъчна тренировка и недостатъчно летателни часове. Това стана ясно вчера от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов след края на правителственото заседание. Ръководството на Министерство на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МИГ 29 в летателна годност, която да позволява воденето на нормална тренировъчна дейност, така и носенето на дежурство по air policing. Получени са 10 двигателя по договора с РСК-МИГ, от които 4 нови и 6 отремонтирани, увери Атанас Запрянов.