Близо 400 мистериозни каменни структури бяха открити в пустинята на Саудитска Арабия от австралийски учени с помощта на Google Earth.

Според Дейвид Кенеди, чийто екип прекарва десетилетия в проучването на археологически обекти в Близкия изток, направените от човек структури, наречени „порти“, са на възраст между 2000 и 9000 години.

Но начина им на използване и целта, с която са построени, остават мистерия.

По думите на Кенеди те не могат да бъдат разпознати от нивото на земята, а от височина от няколко десетки метра или със сателит. Той призна също, че е бил изненадан при вида на структурите, които се намират в негостоприемна среда, върху поле от лавата на древен вулкан.

„Наричам ги порти, защото погледнати отгоре те приличат на обикновени порти (за заграждане на открито – бел. ред.), поставени да лежат на земята“, каза той. Според него тези структури не приличат на човешки поселища, нито на капани за животни или на места за погребения.

Малко е известно и за хората, които са ги построили, като според учени те са прародители на днешните бедуини.

Откритието на Кенеди и неговия екип се случва почти случайно, след като саудитски доктор, който се интересува от разглежданата зона, се свързва с тях. Той споделя на изследователя за откритите от него структури и го моли да разбере какви са те.

Дейвид Кенеди е основател на проекта Застрашена археология в Близкия изток и Северна Африка и специалист по въздушна археология. От 1997 г. той и екипът му заснемат десетки хиляди каменни структури, по-голяма част от които се намират в Йордания.