Много съм оптимистична относно желанието на българските власти да се справят с организираната престъпност и с корупцията.

Това казва в интервю за бТВ Европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова.

Искаме да вярваме, че ще има резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, подчерта еврокомосарят.

През ноември ще публикуваме доклада, който ще покаже дали основните стъпки и задачите, които бяха поставени в доклада от януари тази година, се изпълняват от българска страна, каза Вера Йоурова.

Не мога да разкрия в момента какво ще се съдържа в доклада през ноември. Ще има оценка, справедлива и безпристрастна, от страна на Европейската комисия дали България е постигнала достатъчен прогрес. Предполагам, че ще има недовършени неща, както казах и преди, във връзка с прокуратурата, мисля, че бихме могли да сме готови да финализираме този механизъм за сътрудничество и наблюдение до края на мандата на ЕК, а именно до 2019-та година. А и г-н Юнкер вече го посочи. Той спомена до края на мандата на Комисията, т.е. ще трябва да засилим работата заедно с българските партньори през идната година и през първата половина от 2019 година.

В заглавието на този механизъм се съдържа думата „сътрудничество”. Разбира се, и наблюдение.

„Много съм оптимистична относно продължителните усилия на българските власти да подобрят системата, да бъде по-силна и да се бори с корупцията и организираната престъпност. Но това, което вече казахме през януари, когато оценявахме системата в България, е, че има още място за подобрения, може да се направи още за борбата с организираната престъпност“, каза еврокомисарят.

Тя посочи, че главният прокурор Сотир Цацаров е обяснил по време на срещите какво е заложено, какви са плановете за реформата. „Според мен това е правилният път напред. Но искаме да видим, че борбата с корупцията и организираната престъпност е невъзвратима. Нещо, което ще донесе осезаеми резултати, което да убеди българския народ, че правосъдието работи в техен интерес“.

Вера Йоурова ще посети България на 25 и 26 октомври. В София тя ще проведе срещи с министър-председателя Бойко Борисов, със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, с министъра на правосъдието Цецка Цачева и с министрите на икономиката и на труда и социалната политика Емил Караниколов и Бисер Петков.