Софийският градски съд прие за разглеждане три граждански иска от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ по делото срещу Илия Илиев, бивш депутат от ДПС, Антон Гинев, бивш зам.-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ и Огнян Георгиев, бивш директор на железопътната секция в Русе.
Исковете са срещу Антон Гинев за малко над 4 млн. лв., срещу Огнян Георгиев за 998 115 хил. лв. и срещу Илия Илиев за малко над 3 млн. и 140 хил. лв. Прокурорът поиска те да не бъдат допуснати заради изтекла давност, адвокатите изразиха несъгласие, но отбелязаха, че исковете биха забавили процеса и също поискаха да не се допуснат, съдът обаче не се съобрази и ги прие.
Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване“ /ДП „ТСВ“/ в размер на 4 240 356 лв. Обвинението срещу Илия Илиев е за това, че в периода от 11 декември 2007 г. до 16 септември 2009 г. в Горна Оряховица и Русе в съучастие с длъжностни лица от НКЖИ и ДП „ТСВ“ като помагач ги е улеснил в присвояване на чужди пари на НКЖИ и ДП „ТСВ“. Георгиев е с обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.
Делото срещу тримата ще продължи на 4 декември с изслушване на свидетели.  У