Как работи Европейският съюз, какъв е опитът и резултатите от членството на България, каква е институционалната структура на съюза и какво всъщност представлява ротационното председателство на Съвета на ЕС - това бяха основните теми на вчерашната среща в Две могили. Тя се организира от областния управител Галин Григоров във връзка с 10-та годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото родно председателство на Съвета на ЕС. 
Отчетено бе, че сред най-важните икономически ефекти от членството на България в ЕС е установяването на общия пазар, където хора, стоки, услуги и капитали могат да се движат свободно, като по този начин се създават условия за стабилност на европейските граждани. От социалните ефекти бяха изтъкнати осигуряването на повече работни места, стабилните публични финанси, достъпът до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, както и много други. Към края на 2016 броят на заетите лица в родната икономика се е увеличил с 15.2%, благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. повече заети.
Друг аспект, който беше представен, е фокусът на българското председателство, насочен върху измеренията за сигурност и стабилност, европейската перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации, свързаност и сближаване и младите хора като бъдещето на съюза.
Домакин на събитието беше кметът на Две могили Божидар Борисов, който подчерта, че осигурените средства по Европейски фондове са подпомогнали развитието на общината, като са реализирани проекти в областта на образованието, инфраструктурата, социалните дейности. Сред официалните гости бяха зам. областният управител Свилен Иванов, председателят на общинския съвет в Две могили Айдън Карамехмедов, зам.-кметът Красимира Русинова. 
Срещата завърши с изпълнения на солистите на детско вокално студио „Кейси“ и групата по спортни танци към център за подпомагане на личностното развитие, а децата и младежите получиха подаръци от областния управител.