110-годишната история на русенското офицерство е разказана в снимки, документи и ценни реликви в изложбата, която бе открита снощи във фоайето на Доходното здание. С това започват честванията на юбилея на създаването на русенското офицерско дружество, което е второто в страната след софийското, каза вчера председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва майор Димитър Вълков.
Сред експонатите е и тефтерчето на полковник Васил Динов, в което офицерът си е водил записки за епичните битки край Тутракан през май 1916 г., кръстове за храброст, ордени и медали. Постерни пана представят документи и снимки от различни периоди от съществуването на офицерското дружество и неговия наследник днес РСОСЗР. 
Тържественото честване ще бъде в деня на създаването на дружеството - 28 октомври, с шествие от Мемориала на загиналите воини и с концерт с вход свободен със съставите и формациите на Общинския детски център за култура и изкуство от 18 ч в Голямата зала на Доходното здание. 
Създаден е фонд за войнишките паметници - 78 на брой в Русенска област, в основата на който са 2700 лева, останали след откриването на Мемориала миналата година, съобщи председателят на РСОСЗР.
Регионалната структура е гласувала ежегодно да се внася определена сума във фонда, заедно с нея и с дарения в момента парите там са около 6500 лева. 
Имаме идея около Мемориала да изградим Алея на бойната слава, в която да поставим бюстове на видни български военачалници, свързани с Русе, каза Вълков.