Лекари от Университетска болница Русе извършиха поредна уникална операция - този път за отстраняването на част от метална ограда, пробила на две места мишницата на млад мъж. Инцидентът се е случил в късния неделен следобед, когато човекът поправял покрива на гараж, но залитнал и паднал върху шиповете от ковано желязо. Веднага са повикани Спешна помощ и екип спасители от пожарната. Тъй като било невъзможно пострадалият да бъде освободен от оградата, се наложило част от нея да бъде изрязана и той да бъде транспортиран до университетската болница заедно с голямо парче ограда. Операцията е извършена от ортопеда доц.д-р Йордан Андонов с асистенцията на колегата му ортопед д-р Румен Чуров, шефа на дежурния хирургичен екип д-р Силви Йорданов, съдовия хирург д-р Милен Томов и анестезиолога д-р Тодор Граматиков. В готовност да реагира при нужда е бил и дежурният реаниматор в Интензивно отделение д-р Саша Александрова.
В нещастието си този човек е имал изключителен късмет. Два от шиповете на оградата бяха пробили ръката - един от вътрешната страна, друг от външната. И този от вътрешната страна беше буквално на милиметри от магистрален съд и от целия съдово-нервен сноп. Пациентът се е разминал от смъртоносно разкъсване на брахиална артерия, а в момента няма никакъв неврологичен дефицит, което не е наша заслуга, а е заслуга на провидението, каза вчера доц.Андонов.
Основният риск пред екипа бил да не предизвикат разкъсване на артерията и/или увреждане на нервите при ваденето на оградата. Преди това обаче трябвало да решат как да стане това и дали спасители от пожарната да отрежат шиповете с ъглошлайф в операционната. Отказали се от този вариант по две причини: шиповете били гладки, а при рязането ще се образуват дерящи ръбове, освен това ще се получат и много стружки. И издърпали оградата с шиповете надолу. 
Разбира се, че се притеснявахме от допълнителни разкъсвания, но в случая нямаше добро и лошо решение, имаше лошо и по-малко лошо решение, избрахме по-малко лошото, обясни доц.Андонов.
Тъй като нямало срязан съд и увреждане на нерви, не се наложило да правят широко разкритие, но половин час почиствали отворите и използвали близо 20 л стерилен разтвор, за да намалят до минимум риска от инфекция. В понеделник процедурата била повторена, вчера - също.
В лечението на пациента са включени два широкоспектърни антибиотика, единият от които насочен към анаеробните бактерии, които са по-опасни. Пострадалият е стабилен, в нито един момент не е изпадал в критично състояние, затова не е в реанимация, а в ортопедичното отделение под постоянно наблюдение. Прогнозата е добра, ще се върне към активен живот, каза доц.Андонов. И подчерта, че заслуга за добрия изход от злощастния инцидент има и светкавичната и професионална реакция на екипите на Спешна помощ и на пожарната.