Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина и никой в авиацията или другите видове сили не сили помислил за подобни действия. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БГНЕС.

Това недоразумение, което днес беше раздухано по медиите изисква изяснение, заяви министърът.

Той увери, че между ръководството на МО, ВСС и Граф Игнатиево винаги е имало нормална комуникация.

„Да, проблеми с авиацията има. Знаете становището ни. Първо ремонтът и модернизация на съществуващите ни самолети и успоредно с това закупуването на нов изтребител. Нов изтребител, а не стари самолети”, подчерта той.

За двигателите, които са доставени, касаеше въпроса на ръководителя на авиобазата, има сключен договор от предишното ръководство на МО, в който се описани изкисванията на тези двигатели, обясни Красимир Каракачанов.

„Не може да нарушим този договор и той се спазва точно. Основната ни грижа е животът на летците. Не може да рискуваме да приемем двигатели без всичко по договора да е изпълнено точно, след което да се случи нещо непоправимо”, изтъкна вицепремиерът. Той бе категоричен, че човекът е най-голямата ценност в армията.

„В тези месеци, в които работи правителството, се опитваме да решим проблемите в армията проектите за модернизация, заделени са 100 млн. за заплати на военнослужещите, които не са вдигани от 2013 г. Искаме да мотивираме личния състав чрез заплащане и нова техника, каза още Карачанов.

Летателният състав не прави бунт. Летателният състав е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача”. Това каза бригаден генерал Иван Лалов, който е командир на авиобаза Граф Игнатиево.

„Тъй като ние провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети”, обясни командирът и подчерта, че това са правилата в авиацията. Според него думата бунт е крайно недобре употребена в медиите, където се появи.

Той посочи, че в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника. “А, за да можем да подготвяме пилотите, ни е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат да летят ритмично и да могат да изпълняват задълженията си. Въпреки този малък нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по Еър полисинг ”, заяви той. След срещата днес от МО им отговорили какви действия са предприети. „Смятам, че действително министерството полага сериозни усилия за преодоляване на проблемите и в мен се появява и надежда, че в определени срокове това ще се преодолее”, каза генералът от ВВС. Той подчерта, че дежурството по Еър полисинг продължава да се носи, както и съвместното дежурство с италианските ВВС.