Русенските фермери не подкрепят идеята защитата от градушки в Североизточна България да се извършва от самолети. Това стана ясно на вчерашната среща на производители от региона с директора на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ Ваньо Славеев. Дискусията се проведе по инициатива на депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков. Интересът бе огромен, в залата присъстваха над сто земеделци от всички общини в областта плюс кметовете на шест от тях.
Планира се закупуването на пет самолета, които да бъдат базирани на летище Горна Оряховица. 
При идване на потенциално градоносен фронт те ще заемат и други летища - във Варна, София и пр., за да бъдат по-близо до началото му с очаквани градови процеси. Самолетите работят с пиропатрони и „палки“, последните са поставени на крилото на самолета. Без значение е дали доставянето на реагента ще става с ракета, самолет или оръдие. Най-сигурен способ е този с ракета. Самолетът обаче не навлиза в облака, а „засява“ пред него, обясни Ваньо Славеев. Според него това е по-евтин метод, тъй като ще струва от порядъка на 4 млн. евро годишно. Затова Австрия, Германия, САЩ, Канада и Аржентина използвали само този способ.
Не стана обаче ясно кога биха могли да се случат тези хубави неща. Системата за самолетна защита е трябвало да влезе в действие догодина, но поради липса на финансиране е отложена за 2019 г. Освен че трябва да се закупят самолети, ще трябват и обучени летци за тях, каквито в момента липсват. За тази цел се планирал договор с аржентинска фирма, която на първо време да осигури кадри и обучи наши летци. 
Всичко това се стори твърде хипотетично за присъстващите фермери, които продължиха да настояват да се използва утвърдения у нас ракетен способ, като се изградят два полигона в Североизточна България. Въпросните 4 млн. евро са по-малко от загубите от градушката на четирима човека в тази зала, подчертаха производителите. Те недоумяваха защо държавата не иска да извади тези смешни за бюджета й пари за тях, а в същото време изгражда два полигона в Южна България. И заподозряха политическо лобиране. 
Не стана ясно и кой е решил, че точно в най-плодородните земи в страната трябва да се експериментира с никому непознатата самолетна защита. Притиснатият директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ Ваньо Славеев посочи, че въпросът не зависи от него, тъй като „ние сме изпълнителна агенция и изпълняваме каквото ни кажат“. Колко би струвало изграждането на противоракетна защита на незащитената сега територия той също не каза, тъй като нямал в момента тази информация.
С постановление на Министерски съвет в следващите 5-6 месеца могат да се отпуснат 10-15 млн. лева за изграждане на системата и в нашия район да се изградят установки. Нека да си има пак самолети, но да има и друга защита, посочи един от общинските кметове. 
Идеята бе подкрепена от Пламен Нунев, който посъветва това искане да влезе в кабинета от името на асоциацията на общините. 
Ясно е, че не се подкрепя визията за самолетна защита, поради което по време на заседание на комисията по земеделие в Народното събрание в сряда народният представител Андриан Райков ще запознае министъра на замеделието с проблема и становището на местните земеделски производители, каза депутатът.