ФИФА ще връчи наградата за най-добър футболист на 2017 на церемония в Лондон днес, предава ТАСС.

Фаворит за наградата е португалската звезда на „Реал Мадрид“ Кристиано Роналдо, който през пролетта донесе на отбора си поредната победа в Шампионската лига.

За втора година ФИФА дава наградите отделно от френския всекидневник France Football, който традиционно връчва „Златната топка“.

Шест години ФИФА и France Football  обявяваха заедно най-добрият футболист, но през 2016 г. се разделиха.

Съперници на Роналдо тази година са аржентинецът Лионел Меси („Барселона“) и бразилецът Неймар, който миналия сезон беше също в „Барса“, а отскоро е в ПСЖ.

Според испанския Marca ФИФА ще обяви за втори път Роналдо за победител - миналия сезон той вкара 12 гола в Шампионската лига, 10 от които в плейофите в предишната календарна година.

Триото номинирани е избрано от специална комисия световни футболни звезди - Кафу, Енцо Франческоли, Диего Марадона, Карлес Пуйол, Карлос Валдерам, Едвин ван дер Сар. В гласуването участваха капитани и треньори на националните отбори, журналисти и запалянковци.

Претендентите за титлата „най-добър треньор“ са французинът Зинедин Зидан („Реал“), италианецът Антонио Конте („Челси") и Масимилиано Алегри („Ювентус“). Според Marca трофеят пак ще отиде при „Реал“.

За пръв път ФИФА ще връчи и награда за най-добър вратар и той ще е Джанлуиджи Буфон от „Ювентус“, Кейлор Навас – „Реал“ или Мануел Нойер от „Байерн Мюнхен“.