Григор Димитров не успя да спечели за втори път в своята кариера титлата на тенис турнира от сериите ATP 250 в Стокхолм. Това стана факт, след като на финала първата ни ракета допусна поражение от миналогодишния шампион в надпреварата Хуан Мартин дел Потро, който завоюва и своята 20-та кариерна титла. Така осмият в световната ранглиста българин пропусна отлична възможност да спечели четвърта титла през този сезон, след като по-рано стори това в Бризбън, София и на Мастърса в Синсинати.

Аржентинският тенисист надделя с 6-4, 6-2 за 83 минути игра, с което записа и шестата си победа от осем изиграни мача между двамата тенисисти.

Срещата започна лошо за поставения под номер 1 в схемата българин, който още в първото си подаване трябваше да спасява две точки за пробив. Първата ни ракета обаче показа страхотно хладнокръвие и благодарение на добрия си начален удар удържа подаването си за 1:0.

Впоследствие двамата тенисисти печелеха сравнително лесно своите подавания до петия гейм, в който Кулата от Тандил съумя да реализира пробив, за да поведе с 3-2. Още в ответния гейм хасковлията получи добра възможност да върне брейка, но Дел Потро демонстрира характер и съумя да задържи подаването си. До края на сета миналогодишният шампион не допусна никакви колебания в играта си и след 42 минути игра затвори първата част с 6-4.

Вторият сет започна по сходен начин с първия, след като Григор отново допусна спад в играта си, която видимо не му спореше в днешния ден. Аржентинският му съперник моментално се възползва, за да стигне до нов пробив за 2-1.

В последвалия гейм хасковлията отново получи отлична възможност да намали изоставането си, повеждайки с 40:15. Кулата от Тандил обаче отново демонстрира завидна психика и съумя да измъкне подаването си, за да поведе с 3-1. Колебливата игра на първата ни ракета продължи с осезаема скорост да се настанява на корта, което логично доведе и до нов пробив за аржентинеца в седмия гейм.

Това позволи на шампиона от миналата година да сервира за спечелването на титлата. В крайна сметка Дел Потро бе безпогрешен и след час и 23 минути игра триумфира за втори път в своята кариера в надпреварата в Стокхолм.

През следващата седмица Григор ще вземе участие на турнира в зала във Виена, който е от категорията ATP 500. Българинът е поставен под номер 3 в основната схема и при успех на старта, във втори кръг ще срещне победителя от двубоя между Кайл Едмънд или Давид Ферер.