Малкото русенско градче Две могили е на път да се превърне в център на парфюмерийната индустрия в Северна България. От няколко седмици там се носи аромат на скъпи френски парфюми. Той идва от новия завод за производство на парфюми и козметични прдукти с марката „Мартинез“. А идеята те да се продават не само в България, а и в бутици в Европа и по света е на младия и предприемчив двемогилчанин Сезер Сабах. 
Всъщност марката „Мартинез“ не е нова. Доскоро продуктите са се произвеждали по поръчка и по собствена рецепта в друга фабрика в България. 
Това, което в момента се произвежда и продава, е същото - просто вече е произведено в Две могили, казва 29-годишният бизнесмен.
Той е роден и израснал в Две могили, където е завършил и средното си образование. Изучава мениджмънт във Варна, а след това заминава в София. Сега съдбата отново го връща в родния град, където е семейството му и където и занапред планира да остане.
Сезер е работил в ИТ сектора, занимавал се е с технологии и телекомуникационна дейност
От малък обаче ароматите го влекат, макар това да няма общо с технологиите. Именно тази негова страст по парфюмите го запалва през 2012 да отвори магазин в София на чужда марка, на която впоследствие става и представител за България. 
Идеите, които производителят има за нашия пазар, обаче не съвпадат с вижданията на Сезер и той няма възможност да се развива. 
Всеки пазар е специфичен. Българският пазар, манталитетът на българина са различни и те не можаха да го разберат. Имаха много стриктни условия, техни методи за маркетинг - по какъв начин и къде да се предлагат продуктите, и затова реших, че няма да мога дългосрочно да продължа по този начин, и прекратихме взаимоотношения с тях през 2016 година, разказва Сезер. 
След това идва и решението за създаването на собствена марка, а от няколко седмици е открит и заводът в Две могили, който тепърва започва да работи с пълна сила.
В името на марката „Мартинез“ няма скрит дълбок смисъл. Преди всичко то трябва да е лесно разпознаваемо, като „Мартинез“ има испанско звучене. Наблегнали сме на символа и сме избрали орел, който да сложим за лого. Постарали сме се в самото изображение да има скрити символи, като например
в средата на орела има „М“, което изглежда и като символа на Две могили
обяснява Сезер. 
Той не обича да говори за проблеми, но споделя, че в България липсват специалисти в областта на парфюмерията, особено пък в региона, тъй като неговата фирма е единствената в Северна България, която произвежда парфюмерия. Затова планира да обучат сами специалистите в завода. Засега с производството са ангажирани 6 души, като бройката ще нарасне до около 20-25 човека до 2018 година, а идеята на младия бизнесмен е работниците да са от Две могили и околните села. 
Новата фабрика за парфюми се намира в началото на градчето на мястото на бившия завод „Автоматика“ - собственост на Корабната, който пустееше от 1997 година и беше пред разпад. Със съдействието на кмета Божидар Борисов е намерен инвеститор в лицето на Сезер, който закупува базата и извършва основен ремонт. 
Базата беше много стара и имаше нужда от голям ремонт. Беше много труд, имаше много боклуци, които трябваше да се изхвърлят и това ни отне около 4-5 месеца, но не се отказахме. Трудното ми е интересно, виждам го като правилния път, казва младият бизнесмен. 
Освен от местната власт Сезер получава сериозна подкрепа и от институциите, като е изключително благодарен към всички, които са помогнали идеята му да се реализира. 
Минахме по тежкия път, но те ни помогнаха.
Няма по-хубаво от това да се произвежда в България и не само да се продава тук, а да се изнася
за да се развива държавата, категоричен е Сезер.  
В момента ароматите на марката „Мартинез“ се разработват изцяло в парфюмерии във Франция. Работи се само с френски производители на парфюмни композиции с ясен произход и характерни качества, които познавачите могат да разпознаят в парфюми „Мартинез“. 
Те правят рецептите по наш вкус, ние ги одобряваме, а тук е изпълнението на останалата част от процеса. Описваме какъв трябва да е ароматът, показваме подобен продукт, като добавяме съставки и те ни изпращат 20-30 варианта, от които си избираме. Стараем се да направим аромати, които са по-добри от масовите познати. Аз и управителят Светослав Русев, който отговаря за бутиците, избираме ароматите. Суровините също ги купуваме от Франция, а самото оборудване в цеха е от Италия, обяснява Сезер.
В момента има около 100 разработени и готови за пускане на пазара аромати
като до края на годината се очаква това да се случи. Освен това от завода в Две могили работят и по проекти на клиенти с разработването на парфюми на името на клиента, като той си избира аромата и опаковката.  
Връзките с парфюмери във Франция и това да попаднеш в точната обстановка, за да реализираш плановете си, пък се дължат просто на късмет, казва младият бизнесмен. 
Бях в Англия по бизнес ангажименти и се запознах с хора точно от тези среди. Водихме разговори, посетих ги във Франция и имам достатъчно контакти, благодарение на които днес мога да кажа, че произвеждаме продукти на световно ниво. Те могат да бъдат продавани не само в България, а продукт, произведен в Две могили, спокойно може да се продава в бутик в Дубай, категоричен е Сезер. 
Всъщност до края на годината марката „Мартинез“ ще бъде предлагана в шест страни, включително и извън Европейския съюз. 
Сезер е категоричен, че в завода няма да се прави масово производство. Това, което се произвежда, е в малки количества, като много се държи на качеството и всеки продукт, който излиза, се проверява, измерват се съставките и се гарантира за него.
Това е бутиково производство, масовото не ни е интересно. Нашите продукти не са наливни
Имахме дълги разговори на тази тема, но бягахме от това. Например в Италия клиент каза, че наливните парфюми изглеждат много екзотично, защото продавачът извършва действия извън продажбата. В същото време аз му обясних, че в България клиентът е много скептично настроен, защото всеки гледа как може да злоупотреби с това. За един продукт, който е наливен, не може да се гарантира, че впоследствие в магазина не се добавя допълнително спирт, за да се разреди и да се развали произведеното. Този момент изобщо го изключваме като бизнес възможност. Всички продукти са капсуловани, казва Сезер. Той подчертава, че продукт на марката „Мартинез“ не може да бъде открит във всеки магазин и това е целенасочена фирмена политика.
Цените на парфюмите са в завсимост от продукта, като те са съобразени и с пазара.
Марката „Мартинез“ се продава около 17 лева за 50 мл
което е много приемлива цена за продукт с такова качество. В момента се разработва и висша парфюмерия, парфюмите ще бъдат готови до края на годината и цената ще е съответно по-висока. Трайността зависи от характера на всеки продукт и съставките в него, като тя е между 6 и 12 часа. Сезер обяснява, че има съставки като сандаловото дърво, което е с най-дълга трайност и издържа над 100 часа, но парфюмът, за да е парфюм, всички съставки в него трябва да миришат.
Един парфюм на всяка кожа мирише по различен начин, химията на всяко тяло е различна и докато не се пробва на кожа, не може да се избере точен аромат. Затова в нашите бутици се стараем да напръскаме клиента възможно повече и го подтикваме да пробва повече парфюми, казва младият бизнесмен.  
Бутици с марката „Мартинез“ има в София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, а от седмица Русе също има свой магазин за авторска парфюмерия в района на Русенския университет.
До момента отваряхме наши магазини, а сега вече искаме да го наложим като модел за франчайз
тоест да предоставим възможност на хора с достатъчно желание да развиват свой малък бизнес, семеен тип. Има доста млади хора, които под една или друга форма са спечелили пари и искат да ги инвестират и това е една прекрасна възможност. По този начин ще повишим и качеството на обслужване, казва Сезер. 
Той отбелязва, че това е много добра възможност и за българите в чужбина, тъй като предлагат пълна услуга и съдействие при откриването. Освен всичко друго като обзавеждане на магазин, асортимент, което предлагаме, сме проучили и нормативната база в почти всички европейски държави. Може да помогнем на всеки, който иска да отвори такъв бутик, с информация какво му е нужно, и да сме подкрепа на такъв франчайзер, подчертава собственикът на завода за парфюми в Две могили.