Три приоритета очерта пред България евродепутатът Георги Пирински, който вчера пристигна в Русе, за да участва в българо-румънския форум „10 години членство в ЕС: бъдещи перспективи“. Според Пирински основните теми, върху които страната ни трябва да се съсредоточи и да работи усилено, са пълноценната свързаност на държавата с други страни и райони, неравенството в различните му аспекти и дигитализацията, която да бъде в полза на информираността на обществото.
Русе бе избран за домакин на форума, на който бе направена равносметка на първите десет години от членството на България и Румъния в ЕС. В него участваха евродепутатите от двете държави Георги Пирински и Андрей Новаков и Мария Грапини и Виктор Бущинару. Ръководителят на информационното бюро на Европарламента в България Теодор Стойчев подчерта, че мостът е олицетворение на основото послание на форума, който акцентира върху мостовете и връзките между гражданите и политиците. 
Специални приветствия към участниците поднесоха областният управител Галин Григоров и зам.-кметът Страхил Карапчански. В хода на дискусията бяха обсъдени постигнатите резултати от 10-годишното членство, изводи и поуки, както и предстоящи акценти.