Изцяло новата „Ка+“ сменя „Фиеста“ в портфолиото на „Форд“, след като „Фиеста“ вече е доста по-голяма като размери. „Kа+“ пък набъбва почти до размерите на предишната версия на „Фиеста“. Автомобилът разполага с впечатляващо вътрешно пространство, отлични ефективност и динамика в добро съотношение цена-качество и е по-висок с 29 мм.
Интериорът на „Ка+“ осигурява водещо в класа място за главата на седящите отпред, място за краката на пътниците отзад и дълбочина на задните седалки. Просторният интериор осигурява достатъчно място за двуметров пасажер да седи зад двуметров шофьор. 
Практичността на радикално обновения модел в ежедневието се доказва и от 270-литровия багажник, достатъчен да побере два големи куфара, падащата задна седалка, както и 21 места за съхранение на вещи в цялата кабина.
Изцяло новата „Ка+“ се задвижва от 1.2-литров бензинов Duratec двигател със 70 и 85 к.с. Характеризира се с независими фази на газоразпределение за подобрени динамика, ефективност и СО2 емисии. 
За да осигури желаната динамика, „Ка+“ е с уникално шаси и специално разработени волан, пружини и амортисьори, предна стабилизираща щанга, задна торсионна греда и гуми, както и преработена предна подрама и тампони на двигателя. 
Моделът осигурява подобрени комфорт и рафинираност, и минимизира шумовете от вятъра, пътя и двигателя. 
Сред технологиите в новата „Ка+“ са системата SYNC за гласово управление на телефона, приложенията на смартфона и аудиосистемата; MyKey ограничава ключа на младите шофьори за максимална скорост, силата на аудиосистемата и не позволява изключването на системите за безопасност, като ESP например; Помощ при потегляне по наклон; Ограничител на скоростта; Ford Easy Fuel, предотвратяваща зареждане с грешен тип гориво. Клиентите могат да избират кожен волан с темпомат, отопляеми предни седалки, задни паркинг сензори и др.
След всичко това може да се върнем към заглавието - новата „Ка+“ наистина е голяма стойност в малка опаковка.