Д-р Иван Велков е завършил факултета по дентална медицина към Медицинския университет във Варна през 2013 година. След това работи като асистент при д-р Демирев в курортен комплекс Албена, а през 2014 открива свой кабинет в Кранево, в който приема пациенти с дентални проблеми през лятото и през уикендите. От понеделник до четвъртък той работи в Русе, в кабинета на д-р Валентина Владимирова в комплекс „Евас“, 3 етаж.
След завършване на магистърската си степен д-р Велков посещава редица курсове в областта на ендодонтията - дял от стоматологията, който се занимава с кореновото лечение на зъбите, курсове за естетичната и възстановителна стоматология, както и обучения за следдипломна квалификация и усъвършенстване, от които притежава и съответните сертификати.

- Д-р Велков, вие сте специалист по ендодонтия - лечение на кореновата ситема на зъбите, и в работата си използвате дентален микроскоп. Какво представлява той?
- Това е уред, който улеснява зъболекаря да види всичко в детайли в кореновите канали на болния зъб. Към него има фотоапарат-камера, който прави лесно фотодокументирането и проследяването на случаите, давайки възможност на пациентите да виждат какви проблеми имат и какви процедури се извършват в устата им. При обработката на кореновата система се случва в канала да се счупи пила, която после започва да създава проблеми. С помощта на този микроскоп се вижда точно мястото, където е частта от счупения инструмент и той се изважда. Казано накратко, този микроскоп осигурява на стоматолога увеличение, светлина, прецизност и намалява риска от грешки.
- Това е нещо ново, само вие ли работите с такъв микроскоп в Русе?
- Доколкото ми е известно, има още един.
- Колко време трае лечението на болен зъб, при който е засегната и кореновата му система?
- От едно до няколко посещения на пациентите при стоматолог в зависимост от това колко са инфектирани и възпалени зъбът и костта под него. Времето за лечение зависи още от броя на каналите в зъба. Например, ако проблемът е в резец, обработката му е около 10-15 минути, защото той има един корен и един широк канал. Ако обаче е заболял дъвкателен зъб със сложна коренова система, лечението може да отнеме от един до три часа.
- При какви стоматологични заболявания се налага кореново лечение?
- Най-общо казано, кореновото лечение, известно по-популярно като вадене на нервите на зъба, се прилага на пациенти с нелекуван кариес. Когато той достигне до пулпата - това е тъканта, съставена от нерви, кръвоносни съдове и други тъкани, разположена вътре в зъба, и тя се възпали, се прилага кореново лечение. На времето това е ставало чрез арсен, който за няколко дни умъртвява зъба и стоматологът започва да обработва коренно-каналната система. В съвременната ендодонтия арсен не се използва, а лечението се извършва под местна анестезия.
- Обяснете по-подробно този метод на лечение.
- Пациентът сяда на стола и му се поставя упойка. След като обезболяването настъпи, подлежащите на лечение зъби се изолират с гумено платно /кофердам или ръбардам/ от оралните течности. По този начин се постига спокойствие за оператора и пациента, както и по добра прогноза за изхода на лечението. Чрез платното се възпрепятства попадането на слюнка с бактерии в кореновите канали, което може да инфектира допълнително зъба. Освен това с него се предпазват лигавицата и меките тъкани на пациента. След това започва обработката на корено-каналната система по цялата й дължина с ръчни или машинни пили, което улеснява стерилизацията. Накрая системата се запълва с меки гутаперкови щифтове, които остават в канала. След това се преминава към възстановяване на коронковата част на зъба. Когато е налице достатъчна естествена зъбна тъкан, възстановяването на зъба става само с пломба. В обратния случай зъбът се изгражда с фиброщифт и се защитава с корона. 
- Доколко надежден е методът?
- Ако се спазва стриктно пълният протокол на лечение, това е един от най-надеждните методи за оцеляване на зъба и дългосрочната му експлоатация. Старото твърдение, че един умъртвен зъб не става за нищо, е пълна отживелица. Предполагам, че все още има такова мислене, защото преди години съвременната ендодонтия не е правена под такъв контрол, а чрез големи компромиси, вследствие на които са се получавали големи грануломи и инфекции в коста. Сега обаче, когато се спази стриктно изолацията, обработката, стерилизацията и запълването на корено-каналната система, зъбът се запазва
- Ендодонтията заплаща ли се от здравната каза?
- Не, обработката и лечението на корено-каналната система не е предмет на касата за лица над 18 години и те плащат от 50 до 300 лева за един зъб. Тези под 18 години имат право на два зъба с ендодонтско лечение в една календарна година.
Тук е мястото да се каже, че има голяма разлика между първично лечение и релечение на зъб. В първия случай в канала има мек сочен нерв и стоматологът трябва да се справи с кривините в него. При релечението в канала има пасти и щифтове, които вече са се спекли и първо те трябва бъдат преодолени, за да се премине към обработката му.
- Какви по-специфични случаи сте срещали в практиката си?
- Имал съм случай с големи грануломи в зъб, който е бил с показания за екстракция (вадене), но чрез този метод на нехирургично лечение съм успявал да го запазя. Вадил съм счупени върхове на инструменти в корени, което прави прогнозата за лечение на зъба много добра. Обработвал съм калцирани канали, които са много тесни, работата с тях е доста трудна и трябва голямо търпение, за да не се направи перфорация на корена.
- Вие само с този метод на зъбното лечение ли работите?
- Не, работя с пациенти, които имат нужда от терапевтично, ортопедично и хирургично лечение. Работата във всяка област на денталната медицина ми доставя удоволствие, но ендодонтията ми носи пълно удовлетворение.