От 1965 година досега Русе има 77 почетни граждани, записани в регистъра. Справка в регистрите на други европейски градове показва, че там бройката е значително по-скромна. Във Виена има с шест по-малко - 71 почетни граждани, но регистърът се води от 1797 година. Париж е със 7 почетни граждани, Манчестър с 1, Москва с 26, Варшава има 71.
Това съобщи зам.-председателят на общинския съвет Мирослав Славчев вчера, след като съветниците решиха със званието почетен гражданин на Русе да бъдат удостоени художникът Пламен Монев посмъртно и организаторките на протестите преди 30 години срещу обгазяването на Русе. Той подчерта, че също е гласувал „за“ предложенията, но настоя да се преразгледа смисълът на понятието „почетен гражданин“ и то да се изпълни със съдържание. 
Славчев не за първи път посочва, че се наблюдава лавинообразно предлагане на почетни граждани, като с това смисълът на отличието се губи. Започва да се трупа голямо количество и така, както сме тръгнали, може да направим Алея на славата, обърна се към колегите си той.