Девет иранци, сред които и две момченца на 5 и 6 години, са заловени на Дунав мост при опит да излязат нелегално от страната с таксита.
В сряда в 7.15 часа на граничния пункт на Дунав мост се явили две софийски таксита. На граничните служители им направило впечатление, че пътниците са неспокойни и им поискали документите. Оказало, че никой не може да покаже нито лична карти, нито паспорт. В едната кола пътували четирима мъже, а в другата - двама братя, съпругата на единия и двете им деца.
Още при разпитите на място се установило, че чужденците са влезли в страната през Гърция. Такситата били наети от столицата срещу щедро заплащане и 50% предплата с уговорката да ги откарат след моста и да ги оставят преди контролния пункт в Гюргево, където да си получат останалата част от парите.
Вместо това групата е откарана в Любимец и няма да бъде подвеждана под отговорност, тъй като не са преминали границата и на практика не са извършили нарушение. Таксиметровите шофьори пък са изпратени да се прибират в София.
Това е третата голяма група от нелегални заловени на Дунав мост за тази година. През април двама братовчеди от Тутракан бяха хванати в Гюргево с 54 души от Близкия изток в камиона. На 3 октомври в 5.30 часа призори с помощта на детектор за отчитане на сърдечен ритъм граничарите в Русе откриха в румънски микробус с мебели 11 иранци и иракчани.