Управителният съвет на Районната колегия на Лекарския съюз в Русе определи поредните петима лекари на годината по повод професионалния ни празник на деня на св.Иван Рилски и на мен се падна честта да наградя достойните ни колеги, които тихо и без много шум си вършат изключително добре работата. С тези думи откри вчера тържество в офиса на Българския лекарски съюз зам.-председателят на съсловната организация д-р Светослав Дачев.
Призът Медик на 2017 година получиха началникът на хирургията в МБАЛ-Бяла д-р Пламен Маринов, джипито д-р Милена Иванова, акушер-гинекологът в УМБАЛ „Медика“ д-р Венцислав Несторов, кардиологът в ДКЦ 1 д-р Слави Татаров и гастроентерологът и специалист по ендоскопия д-р Руслан Кулински, който е от младата генерация медици. Отличените благодариха за високата оценка и подчертаха, че наградите са и за екипите, с които работят.
Здравеопазването е в задънена улица и за съжаление този хубав ритуал се провежда в година, в която фалираха потънали в дългове болници. Този срив в болничното здравеопазване се очакваше, тъй като от 2006 година, когато са остойностени клиничните пътеки, цените им са нараснали едва с 30%, а разходите скочиха в пъти, посочи управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев.
Двама медици са номинирани от русенската колегия за националната награда Лекар на годината, която бе връчена снощи на официална церемония в столичния хотел „Маринела“. Това са управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров и създателката на веригата лаборатории „Димова Лаб“ д-р Евелина Димова, която е и управител на клиничната лаборатория в УМБАЛ „Медика Русе“.