Испанското правителство обяви, че продължава стъпките по отмяна на автономията на областта Каталуния, след като регионалният сепаратистки лидер заплаши да обяви независимост от Испания, ако Мадрид продължи с „репресията” си.

„Испанското правителство ще продължи с процедурите, описани в член 155 от конституцията за възстановяване на законността в каталунското самоуправление”, се казва в изявление. Визиран е член от основния закон, който позволява на Мадрид при извънредни обстоятелства пряк контрол върху региона.

За събота е насрочено извънредно правителствено заседание, което ще бъде посветено на най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

Мадрид даде краен срок на каталунския лидер Карлес Пучдемон до днес в 10 ч. сутринта да каже ясно обявил ли е независимост или не, след двусмисленото му изказване миналата седмица, както и да се откаже от домогването си за отделяне от Испания.

В писмо, изпратено до централното правителство, когато крайният срок изтичаше, Пучдемон каза, че ще продължи с едностранната декларация за независимост, „ако централното правителство упорства в осуетяването на диалога и продължава репресиите”.

Пучдемон обаче каза също, че миналата седмица не е била обявена независимост. Въпреки това, централното правителство каза, че той не е дал отговор на неговите условия.