Посетителите на международния панаир за храни и напитки в китайския град Гуанджоу разграбили вината на „Винпром Русе“. 
„Последния ден пуснахме всичко за продажба и мострите, които носихме, свършиха за нула време. За тях сме все още екзотика, но ни харесаха, похвалиха ни, че нашето вино не отстъпва на италиански, френски и испански марки, които са опитвали, разказа за „Утро“ Владимир Ташков, ръководител „Експорт“ във „Винпром Русе“. 
В многомилионния Гуаджоу русенската фирма провела бизнес срещи с местни преставители, които поръчали още мостри. Особено интересна им се сторила новата водка на винпрома, предлагаща се в бутилки, изрисувани със стари русенски сгради - театъра, историческия музей и др.
„Много се интересуват от историческите неща. И бяха много доволни, че имаме представителство в Хайнан, което е близо до Гуанджоу и могат да поръчват оттам“, каза Ташков.
Както „Утро“ писа, „Винпром Русе“ бе сред 16-те фирми, представящи България на международния панаир за храни и напитки в китайския град Гуанджоу. Родните компании разполагаха със общ щанд от 162 кв.м, а участието им е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 
Русенският винзавод присъства на китайския пазар още от 2005 г., но в последните две години направи сериозен пробив благодарение на добре известния в Русе собственик на китайски ресторант „Пинко“ Фунг Шао Пинк. Благодарение на него „Винпром Русе“ вече има представителство и шоурум в Хонконг и офис в град Хайкоу на остров Хайнан. Известен като Китайският Хавай остров е със статут на специална икономическа зона, което предвижда намалени данъци и други облекчения за чуждестранните инвестиции. Затова е сред главните туристически дестинации на света със средно 25 милиона туристи на година, основно богати китайци. „Винпром Русе“ има клиент и в Далиан - пристанищен град, откъдето стоката се разпределя на други места в страната.