Отиде си легендарният шахматен педагог Димитър Синабов. Създателят на детската шахматна школа в Русе и първи треньор на Веселин Топалов бе изпратен вчера в последния си път от десетки свои възпитаници и приятели. Траурен венец от името на бившия световен шампион бе поднесен от представител на българската федерация. Живеещият в чужбина Топалов изпрати и съболезнователно писмо до близките на някогашния си учител.
Синабов почина на 80 години, като до последно използваше дарбата си на шахматен педагог, напътствайки най-малките почитатели на мъдрата игра. На юбилея му през март тази година в негова чест бе организиран и международен турнир.
 Димитър Синабов е смятан за родоначалник на детската шахматна школа в нашия град. От края на 70-те години той се занимава с обучението на подрастващи шахматисти. Тогава бившият състезател по класическа борба набързо е преквалифициран в шахматен педагог, но за всеобщо изумление отборите му нанасят съкрушителни поражения на състави, тренирани от професионалисти.
Връх в треньорската му кариера е откриването на Веселин Топалов. Започва работа с него през 1982 година, когато Веско е само на седем години. Веднага разбира, че е попаднал на самороден талант, който един ден ще стане велик шахматист. Убеждава и родителите му, че детето им притежава рядка дарба и прави всичко възможно да придвижи развитието му напред. Най-силният български шахматист в историята винаги е подчертавал заслугите на първия си наставник и е казвал, че дори години по-късно все още слуша указанията му с респект.
Синабчето беше изключително колоритен и обаятелен човек, способен с часове да говори по всевъзможни теми. Весели случки с негово участие са навлезли вече в шахматния фолклор и се разказват с усмивки, споделят негови приятели от шахматните среди.
Поклон пред паметта му!