Двама свои посланици има България в заключителния етап на Международната детска конференция, който се провежда от вчера в гръцката столица Атина. Саня и Симона от 11 клас вече са в града, запазил духа на старите елини, като са натоварени да предадат посланията на учениците от русенското училище за европейски езици, което е българският представител в поредната международна инициатива на Гьоте институт. Както „Утро“ писа, СУЕЕ се присъедини към голямото семейство на училища към Гьоте институт тази пролет, като подписването на договора стана на официална церемония в Русе. Още тогава представителите на организацията, които приветстваха нашето включване, обещаха на учениците, че те ще се включват в различни инициативи, а ето че това вече е реалност, каза преподавателката по немски език Елица Кюлян. 
Още през лятото, от 25 август до 3 септември
русенски гимназисти участваха в лятно езиково училище на Гьоте институт в Атина
Основната ни задача беше да направим театрален спектакъл на немски език, затова писахме сценарии, репетирахме, сами изработвахме костюми от подръчни материали, рисувахме декори, разказаха осмокласничката Елица и деветокласникът Боян. В този летен лагер русенчета се сприятелили с връстници главно от балканските страни - Хърватия, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Румъния. 
Друга русенска група пък беше на 20-дневен езиков лагер в немския град Биртлехов. Мирела, Ива, Наталия, Кристиян са попълвали познанията си по езика на Шилер и Хайне, а заедно с това и разширявали контактите си с други момичета и момчета. В лагера бяхме над 120 човека, имаше от близки и далечни страни, разказаха русенчетата и посочват Китай, Япония, африкански държави, а също и от Европа. 
Особено цветна и колоритна била вечерта на народите
в която младежите разказали по нетрадиционен начин за обичаите и нравите на своите етноси. Много впечатляващи бяха танците на учениците от Мароко и Алжир, а също и храната от Намибия, Тунис и Гана, казва Мирела. 
Мартин и Анна пък са били на езиков курс в немския град Дудерщат. При тях всички участници били разделени на различни групи в зависимост от степента на владеене на езика. Ние бяхме ниво В 2 - най-високото, казват Анна и Марти. Те представили пред връстниците си своята страна с две филмчета, които разкриват красотите и интересните исторически паметници, които си заслужава да се видят у нас.
И ето, сега в момента тече поредното русенско участие в проект на Гьоте институт. То има предистория. В началото на октомври
 16 деца от СУЕЕ формулираха свои послания към русенци като „Следвай сърцето си“
„Изкуството ще спаси света“, „Парите не трябва да управляват света“, „Мисли позитивно“, „Мирът е съкровище“ и други ценни изречения, които съчинили гимназистите, били написани на тениски, които те облекли и така се разходили по улиците около гимназията. Питали срещнатите минувачи дали одобряват техните послания - всеки, който бил „За“, се подписвал на тениските на момичетата и момчетата. Не след дълго блузките вече били запълнени с подписи.
Инициативата с посланията била част от уъркшоп, който бил ръководен от двама германци, пристигнали в Русе специално за случая: Йоханес Фолкман и Стефан Клир. Заедно с тях 16-те русенчета, които взели участие в уъркшопа, 
написали писмо до президента, в което заявявали какво те искат да се промени в държавата
Освен това съставили книга от своите послания, в нея на една от страниците всеки отговорил и на въпроса „Без какво можем да живеем?“. Тази русенска книга е на път към Нюрнберг, където ще стане част от грамадната обща книга на всички тийнейджъри, които вземат участие в този проект на Гьоте институт. Всичко, което се случило в този един-единствен октомврийски ден, е филмирано. Огромно руло хартия ще бъде предоставено на всички делегати на конференцията /избрани, впрочем, по най-демократичния принцип - всички участници в местните групи сами избират кого да изпратят в Гърция/, за да изпишат върху него посланията на децата от различните държави. По тези послания ще съчиним песен, казаха Саня и Симона преди заминаването си. И се надяват, че изреченията, които те носят от Русе, ще бъдат оценени по достойнство от останалите участници в заключителната конференция в Атина.