Съветът не успя да постигне съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

"Необходим е независим антикорупционен орган. Корупцията не може да бъде преборена само с превенция и имуществени мерки. Сега въпросът е в ръцете на българския парламент и предстои да видим колко техните решения ще отчетат постигнатото на днешното заседание и очакванията на хората", заяви държавният глава. Той изрази надежда, че решенията на този съвет ще бъдат взети под внимание. "Силно се надявам, че българският парламент ще подходи към борбата с корупцията, осъзнавайки мащабите на този проблем, а не конюнктурно и с оглед на личните интереси", добави Радев.

Той подчерта, че целта на настоящия КСНС е да търси съгласие около ефективни действия за борба с корупцията. „Резултатите са ниски поради несъвършенството на законодателството“, отбеляза президентът.

Радев посочи, че е постигнато съгласие за основните насоки в работата на държавните институции в борбата с корупцията: прилагане на комплексен подход, който да се концентрира върху прилагането на наказателната отговорност; ефективни институции и механизми за превенция и противодействие на корупционните практики; независимост на органите, които проверяват за корупция, от разследваните корумпираните лица.

Радев заяви, че трябва да се приемат промени в НК относно корупционните престъпления, за да се обхванат проявите на корупция не само в публичния, но и частния сектор. „Новият закон да регламентира всеобхватни мерки в превенцията и отнемането на имущество, натрупано по незаконен начин“, каза той.