Много малко русенци знаят истината за сградата на улица „Иван Вазов“ 15, която е архитектурен паметник от национално значение. Аз и дъщеря ми сме единствените потомци на Стефан Симеонов - дядо на покойната ми майка. Мой морален дълг към паметта на прадядо ми е да не оставам в заблуждение тези, които не са запознати с историята.
За това настоява неговата правнучка д-р Теодора Константинова, която е категорична, че винаги трябва да помним градителите на Русе. Повод за реакцията й стана новината на вестник „Утро“ от 6 октомври за предстоящата реставрация на прочутата Семизова къща, под каквото име всъщност сградата фигурира в документацията на общината и в регистъра на паметниците на културата.
Д-р Константинова е категорична, че неосведомени личности, но и по политически причини, наричат абсолютно неоснователно сградата Семизовата къща - на името на Атанас Семизов, съпруг на най-малката дъщеря на Стефан Симеонов - Евгения.
Тази „грешка“ се дължи на факта, че 
след 9 септември 1944 година градските власти са се съобразили с това, че Семизов е членувал в партия - идеологически близка до БКП
А потвърждение на това твърдение може да се намери в Държавен вестник бр. 63 от 1973 година, където в списъка на архитектурните паметници на културата, строени в периода 1880-1920 година в Русе под номер 97 е посочено: Жилищна сграда/бивша къща на Стефан Симеонов - ул. „Иван Вазов“ 15/кв.97, планоснимачен номер 5.
Многократно в годините са правени опити да се коригира тази несправедливост, включително и от кандидата на историческите науки Васил Дойков, но без успех до този момент, обяснява правнучката на Симеонов. Тя отново ще се обърне към всички институции, от които зависи сградата да се впише като Къщата на Стефан Симеонов. 
Радвам се, че в момента са заделени средства и се проектира ремонт на сградата и оформление на парка, тъй като от няколко години състоянието й не позволява да бъдат приемани ВИП гости, каквото е предназначението й след отчуждаването й, както по-благовидно се наричаше конфискацията, подчертава д-р Константинова.  
Нейният прадядо Стефан Симеонов е завършил търговско образование в Свищов, където се запознава, а по-късно се жени за Лукса Симеонова - първа братовчедка на Алеко Константинов и на професор Иван Шишманов. Те принадлежат на Иван-Шишмановия род и фигурират в родословното дърво, съхранявано в БАН, като негово копие е част от личния архив на д-р Константинова.
През 1892 г. е завършен строежът на семейния им дом
на ул.“Иван Вазов“ 15. Сградата е проектирана от австрийския архитект Лудвиг Майер и утвърдена от тогавашния градски архитект Едуард Винтер. Тя е била разположена в обширен двор със забележителна градина-парк, шадравани, статуи и алеи, достигащ до ул. „Борисова“ и ул. „Константин Иречек“. След 9 септември 1944 г. обаче в голям парцел, отнет от двора, е построен блок с твърде безлични архитектурни достойнства, който за съжаление закрива погледа към къщата, която е в списъка на русенското архитектурно историческо наследство, разказва правнучката на Симеонов.
Стефан Симеонов е един от най-знаковите, но и неслучайно потопени в забрава строители на следосвобожденска България, както припомня материал в първото издание на „Форбс“ на български език от април 2011, посочва д-р Константинова. 
Ползващото се със световен авторитет издание
нарежда Стефан Симеонов сред личностите, които със своята предприемчивост и финансово присъствие създават икономическия просперитет на Русе
Заедно с брат си Иван Симеонов развиват успешна търговия и извън пределите на Княжеството. Те се преселват от Търново в Русчук в първите години след Освобождението. Русенското пристанище и търговският им нюх са предпоставка за разрастване на капитала им.
Те учредяват и собствена банка - „Братя Симеонови“, която е една от първите в града. Специално построената сграда е един от архитектурните паметници и символи на Русе. В нея сега се помещава Банка ДСК.
Наред с това Стефан Симеонов е учредител на Русенската Търговско-индустриална камара и неин председател от 1895 до 1903 г. Председател е на борда на Българската търговска банка, член е на управителния съвет на Първото българско застрахователно дружество „България“, на Акционерно дружество „Труд“.
Основно със средства на братя Симеонови е построена жп линията Русе-Търново. Участвали са и в строителството на жп линията София-Роман и Септември-Стара Загора.
Братя Симеонови участват и в много благотворителни инициативи в полза на русенското гражданство
Когато събраните за построяването на Доходното здание и Паметника на свободата суми се изчерпват, те се включват с лични средства и правят възможно завършването на днешните символи на Русе.
Освен това редовно са купували книги и са ги дарявали на училищата. В правилника на банката им влиза и задължението да отпускат периодично средства за озеленяването на Русе и представителното оформяне на кея.
Стефан Симеонов със своя предприемчив дух и замах е подкрепял също и културата в града, подчертава д-р Константинова. В неговия дом са гостували български и чуждестранни музиканти, артисти и художници. Устройвани са концерти и благотворителни балове, като братята са финансирали гостуването на чуждестранни театрални и циркови трупи, уреждали са изложби, посрещали са пианисти, цигулари и певци.
На работещите в банката пък са раздавали 13-та заплата и безплатен обяд, а децата им са посещавали по една седмица през лятото море или планина с пари, отпуснати от Стефан и Иван Симеонови.
Стефан Симеонов е бил изключително близък с банкерите Буров, Губиделников, с братята Евлоги и Христо Георгиеви, като 
са работили заедно за развитието на следосвобожденска България
Бил е също съученик и близък приятел със Стефан Стамболов. 
Правнучката на Симеонов разкрива също интересни и почти непознати факти, свързани с четирите му деца.
Синът Владимир Симеонов - моят дядо, е завършил юридически науки във Франция и докторантура в Белгия. Завръща се в родния Русе и е един от блестящите адвокати в града. Най-голямата дъщеря Олга завършва журналистика в Германия и е преводач на художествена литература. Неин съпруг е известният на всички Сирак Скитник. Втората дъщеря Милка завършва музикална академия във Виена - пиано. Тя става съпруга ма Стефан Бисеров - дипломат, син на видната русенска общественичка Мария Бисерова. Най-малката дъщеря Евгения е съпруга на офицера-ветеран Атанас Семизов, разказва д-р Константинова.
И обяснява, че до 1978 г. къщата на ул. „Иван Вазов“ 15 е собственост на наследниците на Стефан и Лукса Симеонови. През същата година по решение на местните власти къщата е отчуждена и като архитектурен паметник е предоставена за нуждите на Комитета за култура. В момента е приемна на общината.
Предвид факта, че Стефан Симеонов е един от най-знаковите строители на следосвобожденска България д-р Константинова апелира русенското гражданство да не забравя хората, градили опорите на обществото и живота в първия град в миналото на страната - нашия стар Русчук.