Есента е тук, а с нея идва и едно от най-чаканите от меломаните музикални събития - Джаз фест Русе 2017. Той ще се проведе от 16 до 18 ноември в Доходното здание, а „Утро“ ще спази традицията да представи участниците в него. Започнахме с „Ангел Заберски квинтет“, а днес продължаваме с квинтет „Хоризонти“ на Георги Корназов.

„Еднa от най-добрите формации на европейската джаз сцена... тромбонист c мощна звучност“.
„Квинтетът на Корназов, предлага истинска музика, в която отеква фолклор, но най-вече отвореният страстен дух на джаза“.
„Георги Корназов е вселена между България и западния джаз, майсторска смес на неустоими мелодии, прекарани през призмата на съвременността“. 
Това са част от отзивите за Георги Корназов и квинтет „Хоризонти“, който излиза на джазсцената през 2006 година и веднага се утвърждава като една от най-добрите формации в музиката, чийто аналог в света на думите е „свобода“. 
Създател и лидер на квинтета е Георги Корназов, обединил някои от най-известните френски музиканти и е реализирал три албума: „Вяра“, „Сила“ и концертен албум от гастрола на групата в Будапеща.
Тромбонистът и композитор Георги Корназов е роден на 30 септември 1971 в Севлиево. Свири от 9-годишен. След три години овладяване на пианото открива своя инструмент - тромбона, който става негов спътник, приятел, вдъхновител и съдба.
Наред с класическото си образование в музикалното училище „Л. Пипков“ и Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ Георги се запознава с джазa и бързо започва да свири с едни от най-реномираните български джазови музиканти: Милчо Левиев, Антони Дончев, Стоян Янкулов, Теодоси Спасов, Христо Йоцов, с групата „Бели, зелени, червени“, а също и с неподражаемия кларнетист Иво Папазов. Първата си група „The Dixie Jockers“ основава през 1993 година, а през 1995-а прави първия си голям пробив - приет е в класа по джаз и импровизация в Националната академия за музика и танци в Париж, където работи с Франсоа Жано, Жан-Франсоа Жени Кларк, Ерве Селан и Франсоа Теберж.
На следващата година Корназов печели награда за най-добър солист на „Джазовия трамплин“ в Авиньон, а след дипломирането си с пълно отличие и златен медал в Националната академия в Париж, печели трета награда като солист и втора награда за група със секстета на Жофруа Тамизие на френския Национален джазов конкурс „La Defense“.
Следват огромен брой покани за участия и турнета в целия свят, които налагат Корназов като един от съвременните джазмени космополити.
От 1999 до 2014 година тръгналият от Севлиево към вселената на джаза музикант създава пет групи, които изследват неговия уникален музикален космос, тълкувайки неговите композиции и аранжименти.
Да кажем няколко думи и за още двама брилянтни артисти, които русенската публика ще има шанс да гледа и слуша като част от „Хоризонт“.
Виртуозът на баса Марк Буронфос изучава инструмента със солиста в Парижката опера Тиери Барбе, завършва консерваторията в Париж и учи джаз със Сезариус Алвим, Анри Текейър, Чарли Хаден и Реджи Рабойман. Наред с това свири в реномирани симфонични оркестри и ансамбли за камерна музика. 
През юни 1991 година стипендия от Министерството на културата му позволява да посещава една година известното Ново музикално училище в Ню Йорк, където работи с някои от най-добрите джазмени отвъд Атлантика.
Кариерата му е очертана от множество престижни участия и награди, които му отварят вратите към консерваторията в Париж и школата „Pole Superieur Paris-Boulogne-Billancourt PSPBB“, но вече не като студент, а като преподавател. Освен това от 2011 година Марк Буронфос е художествен ръководител на фестивала „Джаз в Парос“ и академията „Парос Джаз“ на гръцкия остров Парос. 
Друга звезда в идващия в Русе квинтет - Ману Коджия, започва да изучава класическа китара през 1985 година, а после и джаз (заедно с Франсоа Арнолд) в музикалното училище „Шамонт“. Учи в Парижката консерватория по музика и танц, където среща много съмишленици, а през 2000 година се присъединява към Националния джаз оркестър на Паоло Дамяни. Спечелил е многобройни национални и международни награди, включително и една във формация с Георги Корназов.