Хакер проби имейла на русенския клуб по у-шу „Калагия“ и изпрати от името на председателката му Мария Неделчева стотици молби за помощ до нейни колеги и приятели в цял свят. В писмото на развален български, с очевидно автоматично преведен текст, се съобщава, че Неделчева е в Одеса, където чантата с паспорта, телефона и всичките й пари били откраднати. Следва молба да й се изпрати по Уестърн Юнион „скромната“ сума от 4900 лева, които да я спасят от тази неприятна ситуация.
Няма такова нещо, хакнали са ми имейла. Телефонът ми не спира да звъни, а аз обяснявам, че всичко с мен е наред и да не обръщат внимание на никакви фалшиви съобщения от този адрес, каза вчера Неделчева. Още рано сутринта я събудили разтревожени нейни приятели от Китай, а след това последвали обаждания от цял свят. В качеството си на председател на „Калагия“, на Сдружението за българо-китайско приятелство и на Българска асоциация Ян тайчи бойни изкуства Мария Неделчева има колеги и приятели от доста държави, адресите на които били записани в пощенската кутия в Hotmail.
Сега съм се заела да пращам предупредителни съобщения на всички от друга поща. Лошото е, че от тази в Hotmail всичко вече е изтрито и адресите ги няма. Трябва да си проверя и лаптопа, тъй като не знам как хакерът е проникнал в пощенската кутия - паролата й беше доста сложна и не може да се налучка, сподели Неделчева.
Въпреки неприятния инцидент, двукратната европейска шампионка по тайчичучан и шаолин чуан бе запазила доброто си настроение. Тя дори можа да се пошегува, че не е притеснена от възможността хакерът да е пробил и паролата за онлайн банкирането й, тъй като в банковата сметка на клуба имало само 40 лева.