Дело за смърт на пътя отново бе отложено заради отсъствието на съдебния лекар Пламен Димитров. Вчера той се оказа в командировка, а на предното заседание на Окръжния съд през септември беше в платен годишен отпуск и пак не присъства в съдебна зала. Адвокатът на подсъдимия Едуард Птичард обаче настояваше съдебният лекар лично да прочете в залата заключението от направената от него експертиза и съдията отложи делото за началото на ноември.
64-годишният британец е обвинен, че на 20 октомври 2015 година вечерта в село Сваленик е блъснал Гецо Георгиев и дъщеря му Румяна Василева. Двамата и кандидат-кметът Йордан Томов се връщали от партийно събрание в навечерието на кметските избори на 25 октомври. 
От удара Гецо Георгиев починал на място, а дъщеря му получила тежки травми. Едуард Птичард обаче дори не спрял и се прибрал в дома си в селото. Там той се обадил на своя познат Наим Наим и му казал, че май е блъснал човек на пътя, а след проверка на място Наим посъветвал британеца да се предаде на полицията.