Д-р Красимир Миланов е роден в Русе през 1972 г. Завършил е стоматология в Медицинска академия-София през 1996 г. Има придобита специалност по орална хирургия през 2012 г. под ръководството на републиканския специалист проф.Угринов и доц.Факих. 3 години е специализирал в столичната болница „Света Ана“, в отделението по лицево-челюстна хирургия и УНГ. Има 2-годишна специализация на IIF в Мюнхен под ръководството на проф.Стефан Иде и придобит Мастър клас по имедиатно натоварване на базални импланти. Член е на  Българския зъболекарски съюз, на Асоциацията на денталните мениджъри в България, на IIF - Германия, на Сдружението на оралните и лицево-челюстните хирурзи в България. Автор е на статии и клинични случаи в специализирани издания. Участвал е на много научни прояви и курсове по целия свят при водещи специалисти. Собственик е на високоспециализиран център по орална хирургия и имплантология „Д-р Миланов“ в Русе.

- Д-р Миланов, какво представлява центърът, който носи вашето име?
- Това е високоспециализиран и сертифициран център по имплантология и орална хирургия, какъвто досега в Русе не е имало. В него извършваме диагностика и лечение на патологията в лицево-челюстната област - възпалителни заболявания, фрактури, травми, лицеви реконструкции по лицето с хиалуронова киселина, амбулаторната хирургия. Реших да го направя, тъй като няма такова отделение в нито една от двете болници и много хора ходят до Република София, както аз казвам. За щяло и нещяло се ходи в София. Там на какви пишман специалисти, но с големи реклами, попадат, вече е отделен въпрос. Искам русенци да имат център, където ще бъдат обслужени с високо качество. Центърът е утвърден за база по имплантология и оперативни намеси. Немският проф.Стефан Иде, който е световно известен орален хирург и имплантолог и при когото съм специализирал 2 години, ще дойде за втори път догодина. Той беше тук за един курс, който направихме на 2 и 3 септември в тази клиника. Професорът я одобри и тя става една от 4-те бази в България, другите са в София, Пловдив и Стара Загора.
- Денталната медицина е високотехнологична специалност. С каква апаратура е оборудвам центърът?
- Спокойно мога да кажа, че диагностиката ни е най-модерната в Русе. Скенерът, който закупихме, е на фирма „Ватех“, дъщерна на „Самсунг“. Това е едно от най-добрите неща, които са влизали в България. 3 или 4 са продадени досега, в София има два, единият е в Русе. Спечелил е „Green Apple“, защото при него облъчването е с много ниска доза и е безопасен дори за бременни жени и деца. Софтуерът на скенера дава страхотен образ, прави панорамни снимки на стави, на лицевата област, на челюстите в частност. Имаме и кабинет по физиотерапия, което също е новост. Апаратурата в него е американска и  със сигурност няма аналог в Русе, в София - може би. Чисто нова е, използва се ултразвук, магнитотерапия, електролечение, т.нар. меки лазери. Правим физиотерапия на травми в лицево-челюстната област. Дисторзии, луксации, растежения се лекуват само по този начин, там няма оперативна намеса. Червеният лазер е много добър, болката изчезва като с вълшебна пръчка. Помага след фрактури, преди и след имплантация, при вадене на зъб дори. Имаме операционна, която е съобразена с всички европейски изисквания, както и 4 зъболекарски стола. Разполагаме също и с апарат за ултразвукова хирургия, високочестотна електрохирургия, всички видове лазери, апарат за безконтактна стоматология, токар терапия.
- Безконтактна стоматология? Какво представлява това и кога се прилага?
- Апаратът работи с много фини частици кварц, изстрелва ги под налягане и по този начин може да изборва кариеси до 1-2 мм. Няма болка при него, приложим е в детската стоматология. Ние го използваме за полиране на зъби. Американски е, също е последна дума на техниката. Работим и пародонтална хирургия, чиято цел е запазване на меките тъкани около зъба, поддържането им в добра форма с различни методики, костозаместващи процедури, както и модерните сега биомембрани PRF-A,PRF-I. Това е кръвен концентрат, за гингивални тъкани, за изготвяне на мембрани. С около 60 мл кръв на пациента могат да се направят няколко мембрани, които се използват при оперативни намеси. Заздравителният процес с тях е перфектен и невероятен.
- Сертифицирани сте в 3D имплантологията, която е силно специализирана област. С какви импланти работите?
- При нас се поставят всички видове импланти и системи, които съществуват в света - двучастови и едночастови системи за имедиатно натоварване - тоест, веднага след като бъде поставен имплантът, се натоварва. Това са така наречените базални или стратегически импланти, които са специалност на проф. Иде. В България сме изключително малко оралните хирурзи, които сме изкарали Мастър клас. Неписано правило е, че имплантите се поставят от оралните хирурзи. Всичко останало е компромис. Аз примерно не бих седнал при един общопрактикуващ зъболекар да ми сложи имплант. Защото това е хирургична специалност, подчертавам го много дебело. На много глупости и грешки съм се нагледал, то стана като при козметиците, които започнаха да контурират лица. При нас е същият батак, защото всички мислят, че е много лесно. Имам пациенти от Щатите и Канада, Европа, цяла България, което показва, че наистина сме направили нещо стойностно. Обърнахме потока към нас. Ние в клиниката работим по 10-12 часа. Нашият девиз е: Ние започваме там, където другите отказват.
Искам да кажа и за т.нар. летящи професори, които идват в Русе от други места, лъжат, че са специалисти, и самите колеги в Русе лъжат пациентите си. Не може имплантът да бъде поставен от пътуващ цирк, имплантът се поставя в стерилна среда, където не се правят пломби. Не мога да извадя от джоба една шепа импланти и да дойда да ги сложа в Русе, защото така съм намерил за добре. Тежко и горко на пациенти, които се доверяват на такива пишман доктори. Хората започнаха много да се подлъгват по реклами, по ниски цени, но интелигентните пациенти, слава богу  правят добро проучване. Поискайте да видите диплом за призната специалност, не сертификат. Моите са окачени в чакалнята на клиниката. Поискайте паспорт на импланта, който ви поставят, и касова бележка.
- По какви критерии се определя кой имплант е най-подходящ за конкретния пациент?
- Всеки случай изисква индивидуален подход. Прави се анализ на 3D диагностика на черепа, вижда се дали челюстите са подходящи, определя се типът кост и тогава преценявам какъв имплант къде можем да сложим - дали ще бъде едночастов, дали двучастов, дали базален. Обяснявам на пациента, той подписва информирано съгласие.
Едночастовия имплант означава, че частта, която стои в костта, и частта, която носи коронота, са едно цяло. При двучастовия имплант първо се поставя частта в костта, която трябва да бъде остеоинтгерирана от горната и долната челюст, след което към нея се завива или циментира короната. Могат да бъдат от различен тип материали - от цирконий, които са за естетичната предна част. Дори да се отдръпне венецът, се вижда бяла част като корен, а не черният титан. Има различни титаниеви сплави и повърхности. Работи се много.
- Вие сте специализирали при проф.Иде базални импланти, които са съвременен метод в решаването на проблема при загуба на зъби. Какво ги отличава от останалите?
- Базалните стратегически импланти се поставят, след като вече всички методи са изчерпани. Те се закотвят изключително и само в компактната кост, която остава винаги в устата. Изчезват алвеоларната и гъбестата кост, където се поставят двучастовите импланти. Тоест, това са две коренно различни системи и моля колеги, които не работят базална имплантология, да не вземат отношение по качеството и работата на тези импланти, защото нищо не разбират. Базалната имплантология избягва скъпоструващите костозаместващи операции. Имплантите се поставят без оперативна намеса, директно през венеца търсим компактната кост. Периимплантитът почти не съществува при тях, докато при другите импланти той е съпътстващ. Това е възпалителен процес около импланта, на държащите меки тъкани и кости, костта се топи и това е неизбежно при всеки пациент. Който казва, че имплантите са вечни, говори пълни глупости.
- Много хора се страхуват от зъболекар. Как се справяте с такива пациенти?
- Има пациенти, които искат да бъдат обслужени по-безболезнено и по да не присъстват на оперативната намеса. В такъв случай имаме уговорка със специалист анестезиолог, който ще дойде, ще подаде венозна анестезия, а не чрез интубация. Не се прави интубация в амбулаторна хирургия, рискът е много голям. С венозната анастезия човекът е в съзнание, но то е замъглено и не си спомня нищо. Ако на някого му прилошее, имаме стая за такива пациенти, където може да легне и да му влеем система. След операция също.
- Работите ли тежки случаи и какви?
- При нас изпращат само тежки и комплицирани случаи. Пациентите, които са с по-специфични травми и големи възпалителни процеси, не могат да се лекуват на стола и с хапчета, те се стационират в болницата. Работим с УМБАЛ „Медика“ и УМБАЛ Русе. Русенци трябва да са благодарни, че ги приемат въпреки липсата на лицево-челюстна хирургия. Злокачествени образувания по лицето, тежки фрактури след катастрофи изпращаме в Александровска болница в София. Защото в нашата болница могат да стабилизират и спасят пациента, но самата фрактура трябва да бъде оперирана в София.
- Споменахте, че правите реконтур с хиалуронова киселина, това включва ли и козметични процедури?
 - Козметичната процедура, която мога да си позволя, е на устните. Имам завършени курсове при най-добрите в света за реконструкция с хиалуронова киселина. Но избягвам да правя това по-високо от носа, защото там вече влизаме в областта на пластичните специалисти и дерматолозите. Нашата област са устните.
- На какъв екип разчитате в центъра за толкова широка дейност?
- Засега сме 6 души. Очакваме един колега, която завършва със „Златен Хипократ“. Мисля, че двама са достатъчни, които да оперират в такава клиника. Обслужващият персонал е от специалисти, във фронтофиса момичетата знаят по 2-3 езика. Необходима ни е още една сестра, която трябва да е операционна, вряла и кипяла.
- В коридора ви видях надпис „Господ ни дава два пъти зъби даром, третия път се заплаща!“. Така е, а стоматологичните услуги са скъпи. Имате ли договор със Здравната каса?
- Имаме сключен договор с касата за орална хирургия, не е кой знае какво, защото е само за вадене на зъби, но все пак е добре. Тук пломби не се правят. Работим с направления и на частен прием. Но който иска качество, трябва да се научи да заплаща за него. Разбирам, че хората нямат пари, и правим каквото можем. За пенсионерите правим отстъпки, прегледите за дългогодишните ни пациенти са безплатни. Ако имате нужда от нас и някой да ви свърши работа, просто ни се обадете на тел. 0887212982.