Най-голям дял в инфекциозните болести в Русенска област имат чревните инфекции, от които ежегодно в отделението се лекуват 600-700 пациенти от приетите общо близо 1200 болни. След тях се нареждат болестите, които са разпространяват по въздушно-капков път, следвани от лаймската болест, за която Русе е ендемичен район заради близостта си до Дунав, ку-треската, марсилската треска и други трансмисивни инфекции, при които причинителите се предават с кръвосмучещи членестоноги. На следващо място са острите вирусни хепатити, които значителна са намалели поради ваксинопрофилактиката, и накрая са невроинфекциите и паразитозите. Това каза вчера началникът на Инфекциозно отделение в Университетска болница Русе д-р Доротея Игова преди откриването на 11-тата национална конференция по инфекциозни болести и профилактиката им, която започна „Дунав плаза“.
Инфекциозните болести са изключително важни и са стратегически стълб в здравеопазването като национална сигурност, посочи проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести и национален консултант по инфекциозни болести, изпълнителен директор на Специализираната болница за инфекциозни и паразитни болести в София. По думите й завръщането на морбилите в България през тази година след 7-годишно затишие е овладяно само за четирите месеца от февруари до юни. И уточни, че причина за появата на заболяването е, че определени прослойки в страната не поставят задължителната ваксина на децата си и така инфекцията се разпространява. 
Сега навлизаме в новия грипен сезон и това заболяване може да повали много хора, каза още проф.Червенякова. Тя подчерта, че тази година в страната се очаква грип Мичиган, тип А, който води до усложнения в дихателната и нервната система. На пазара вече има четиривалентна ваксина, която обхваща двата грипни щама А и двата В, но тя трябва да се постави до края на месеца. Това особено важи за децата и за възрастни над 65 години, каза проф.Червенякова. Статистиката сочи, че миналата година ваксинираните българи са около 3%. За момента обаче все още няма данни за регистрирани болни от грип.
По отношение на появилия се наскоро антракс в Разград професорката обясни, че засега в България болеста засяга кожата, а не вътрешните органи.
Конференцията ще продължи до неделя, на нея доклади ще изнесат специалисти по инфекциозни болести от цялата страна.