Сериозен интерес от страна на строителните фирми предизвика обществената поръчка за санирането на поредните два блока в Русе по националната програма за енергийна ефектвност. Обновени и освежени ще бъдат блок „Шейново“ на едноименната улица в квартал „Възраждане“ и блок „Чинар“ на ул. „Рени“ в кв. „Здравец Изток“. В надпреварата за строителните дейности на стойност 2 790 772 лева влизат 11 фирми, стана ясно след публичното отваряне на офертите. Сред тях са русенските „Дунав“ и „АБВ-Русе“. Документи за поръчката са подали и софийските „НСК София“, „Пи Ес Пи“ и „Интерком“. За санирането на двата блока ще се борят също варненската „Солей 06“, монтанската „Панов“, старозагорската „Пи Ес Ай“ и „Кантос БГ“ със седалище пазарджишкото село Семчиново. В процедурата участват и две обединения - добричкото ДЗЗД „Добруджа Билдинг Линк“ и ДЗЗД „Ка Проектстрой“. 
Предстои комисията да огледа документите на фирмите, да извърши класиране на участниците и да определи изпълнители за проектирането, авторския надзор и същинските строителни дейности по двата блока.  
Срокът за изпълнение на строителството за всяка от жилищните сгради е между три и пет месеца. Предвидено е да се извърши топлинно изолиране на външни стени, на покрив и на под, да се подмени дограмата и да се постави енергоспестяващо осветление на общите части. 
Блоковете „Шейново“ и „Чинар“ са две от общо 17-те жилищни сгради в Русе, за които има осигурено финансиране по програмата и чието обновяване трябва да се осъществи тази и идната година.