За българите често се казва, че са много изобретателни и могат от нищо да направят нещо. Това важи с пълна сила и когато става въпрос за преустройство на жилищното пространство. Днес един квадратен метър площ струва колкото годишните спестявания на обикновено семейство в страната. В тази връзка битката за приобщаването на всеки сантиметър площ е просто въпрос на оцеляване. 
Обикновено наричаме остъкляването на балкона най-българският ремонт. Може би, защото не сме се вглеждали достатъчно във възможностите, които ни дават едни доста пренебрегвани помещения в дома – коридорите. Стандартното входно антре в най-разпространения модел панелни жилища в България е с ширина 1,2 м, а дължината му е между 3 и 5 м. Ако в него има и вграден гардероб, към ширината му могат да се прибавят още 0,7 м. Сега добавете още и допълнителните коридорчета към сервизните помещения и ще откриете, че над 20% от скъпоценната Ви площ е само за да преминавате от една стая в друга. 
В съвременните решения най-често входното антре се приобщава към основното помещение – така дневната зона печели допълнително десетина квадрата. Този вариант се нарича „италиански” или „средиземноморски”, защото той е по-характерен за южните страни. Взаимстван е от къщите, в които се влиза направо отвън. Важно е да обедините двете пространства така, че да не се усеща границата между тях. За целта използвайте еднакъв цвят на стените и еднаква настилка за пода. Този начин за реконструкция е прекрасен що се отнася за пространството, но се налага да помислите и за място за връхните дрехи, чадърите и обувките. Не забравяйте, че можете да я  направите само ако стените, които мислите да съборите не са носещи. В противен случай може да се задоволите само в превръщането на делящата врата в широка арка. По този начин се създава относителна обособеност на антрето, но въпреки това то става и неразделна част от дневната. 
Друг интересен вариант е когато антрето се превърне в кухненски бокс, но и при него проблемът с връхните дрехи и обувките е на лице. Ако работите от дома си е много лесно и удобно да направите коридора на приемна или работен кабинет. Така не само ще имате свой собствен кът за работа, но и ще си спестите заемането на някоя от стаите в жилището си. 
В случай пък, че сте луд фен на книгите и имате много голям брой такива, можете да си направите в коридора една прекрасна библиотека с кът за четене. По този начин ще спестите много място по етажерките и шкафовете в дома си, а и ще изглежда много стилно в апартамента Ви да се влиза през тази своеобразна библиотека.
Както се вижда, вариантите за реконструкция на коридора са много и все интересни. Ваш е избора на решение, което да бъде идеално за вашия дом. Използвайте въображението си и не се страхувайте от нестандартните решения – те често се оказват най- печеливши.