Народното събрание гласува оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, предаде БГНЕС.

За оставката гласуваха 153 народни представили, против се обявиха 14, а въздържа ли се - 11. Оставката бе приета.

Тодоров подаде оставка след медиен скандал, подпален от негови думи към водещия на "Здравей, България" Виктор Николаев в ефир. Междувременно журналисти протестират тази сутрин в защита на свободата на словото и освен срещу Антон Тодоров и срещу вицепремиера Валери Симеонов, който постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи медии.

По време на дебатите в пленарна зала Веселин Марешки от "Воля" обяви, че ще гласуват "против" оставката на Тодоров. Марешки се аргументира, че той не е по-лош от Делян Добрев, чиято остава не бе подкрепена от парламента преди седмица, или от Валери Симеонов. В негова защита изказване направи Тома Биков, а Йордан Цонев от ДПС поиска освен Тодоров и оставката на вицепремиера Симеонов.

Вчера в ПГ на ГЕРБ обсъдихме и въпроса за Валери Симеонов. Всеки от нас може да има естетически проблеми с изказвания, но ние не приемаме, че той и Антон Тодоров са заплашвали журналист. Ще кажа на протестиращите журналисти, че основна брънка в ограничаването на свободата на словото са собствениците на медии“, каза Тома Биков и допълни: Аз не съм чул един собственик на медия да казва, че върху него е оказвал политически натиск, допълни той.

След гейтове, схеми и модели управляващите вече изграждат системата, с която да показват безпрецедентен натиск на медии, заяви Иван Ченчев от БСП. Никой не се учудва от факта, че сме на 109 място в класацията на Репортери без граници. Гражданите за европейско развитие на България водят България и нейната журналистика към дъното, подчерта депутатът от БСП. Няма кой да затвори устата на българските медии, не се и опитвайте да го направите, призова още Ченчев.

Само за седмица Антон Тодоров се превърна от изключителна личност с перфектна аналитичност както го определи Цветан Цветанов до нежелан колега, който тежи на ГЕРБ, подчерта и Драгомир Стойнев.

10 дни от номинацията до Комисията за досиетата до оставка. Нима Антон Тодоров не нарича достатъчно често опозицията убийци, нима не клевети достатъчно често президента, нима не размахва снимки на свои колеги и не смазва в зародиш всеки опит за смислен дебат, запита Стойнев.

„Той махна маската и всеки видяха какво е ГЕРБ-ГЕРБ е сила, която подрива държавността. Антон Тодоров е символ на опростачването в политиката. Той е и символ на езика на омразата и безогледна употреба на миналото с цел противопоставяне на обществото“, подчерта Драгомир Стойнев.

Той подчерта, че държавността загнива-това е страшно. Вие ще си отидете, но искате да повлечете със себе си и държавата и хората, посочи Стойнев и все пак запита защо я няма тази всенародна любов към г-н Тодоров, както имаше към Делян Добрев.

От своя страна Тома Биков се оплака, че сме ставаме свидетели на компроматна война към ГЕРБ в последните седмици, която ескалирала. Вие искате в този момент да свалите правителството-в момент, когато вдигнахме пенсиите, има стабилност, хората се успокоиха и започнаха да харчат парите си, смята Биков.