Безконтактните плащания, които извършват българи, са се увеличили с 22 процентни пункта за една година. Това показват резултатите от най-новото проучване MasterIndex 2017 на Mastercard, проведено сред активните картодържатели в България. Българите приемат като основни предимства на този метод за плащане удобството (74%), бързината (68%) и сигурността (20%).
През 2017 г. 54% от картодържателите се разплащат по този начин, докато година по-рано техният дял е бил 32%. Най-често използват безконтактно плащане потребителите между 18 и 24 години (59%), сочат данните.
Общо 67% от картодържателите в България разполагат с безконтактна карта, като най-голям е делът им (71%) във възрастовите групи 18-24 и 25-34 години.
Основните предимства на безконтактното разплащане, посочвани от потребителите, са лесната и удобна транзакция (74%), по-бързото изпълнение в сравнение с другите платежни методи (68%) и сигурността (20%). 19% от потребителите пък предпочитат безконтактното разплащане, защото го намират за забавно.
Най-често българските потребители разплащат безконтактно в хипермаркети и супермаркети (77%), магазини на дребно (68%) и бензиностанции (41%). Всеки пети картодържател плаща безконтактно сметката си в ресторанти, кафенета и заведения за бързо хранене.
Разбира се, притежаването на такава карта изисква допълнително внимание, тъй като не изисква въвеждане на PIN. Така че ако я загубим или някой ни я открадне, ще може да пазарува с нея докато изпразни сметката ни.