Русенската бадминтонистка Мария Мицова бе обявена за най-проспериращата състезателка в 50-годишната история на този спорт у нас. Само за година тя се придвижи с почти 300 места нагоре в световната ранглиста и вече е на 64-о място. Наградата за най-успешна състезателка за последния половин век взе треньорката на Мицова Петя Неделчева, бивша №8 в света и №3 на двойка, която наскоро обяви края на състезателната си кариера.
Пътят на Мицова в бадминтона тръгна при наставниците от „Русе“ Росица и Стефан Христови. Двамата провели демонстрации в нейното училище и Мария се записала веднага. Досега тя игра за русенския „Пристис“, но вече ще се състезава за НСА, тъй като е студентка в спортната академия. Мицова ще играе и във френското отборно първенство по бадминтон, където ще бъде с екипа на елитния „Екс“.
Преди броени дни Мария Мицова спечели международния турнир по бадминтон Баболат, който се проведе в столичната зала „Европа“. През миналата година тя стана европейски вицешампион с отбора на България.