Американското посолство в Анкара и турското посолство във Вашингтон заявиха, че временно спират всички неимиграционни визови услуги. Според съобщението, двете страни трябва да преоценят взаимните си ангажименти във връзка със сигурността на своя персонал, съобщи БНТ.

Няма да се издават визи в областта на туризма, бизнеса, медицинското лечение, временната заетост, обучението, медиите, дипломатическата дейност.

Мярката от американска страна идва в отговор на инцидент от миналата седмица, когато служител на американското генерално консулство в Истанбул Метин Топуз  бе арестуван по обвинения в нарушаване на конституцията и опит за сваляне на турското правителство.

Турция последва примера на САЩ, като заяви, че също временно спира всички неимиграционни визови услуги във всички турски дипломатически обекти в САЩ.

Напрежението между САЩ и Турция се покачва заради американската подкрепа за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия, които са смятани от Анкара за продължение на забранената Кюрдска работническа партия.

Турция също така настоява САЩ да екстрадират ислямския духовник Фетуллах Гюлен във връзка с опита за преврат през юли 2016 г.