Русенският филм „Кораба Слънчоглед“ спечели Голямата награда „Златна роза“ за късометражни филми на приключилия в събота във Варна едноименен фестивал на българския игрален филм. Призът се връчва за кинематографичен взрив, емоционално вълшебство и необуздана дързост в лицето на автора Васил Горанов - продуцент, режисьор, оператор и един от сценаристите. Самият той пък е удостоен с наградата на Съюза на българските филмови дейци.
„Кораба Слънчоглед“ е по-различен, по-красив и много емоционален поглед към лудостта, в който „нормалните“ ще открият много истини за света около себе си и за самите себе си. Главен герой в него е известният русенски психиатър д-р Пламен Панайотов в ролята на д-р Космос, който лекува пациентите си с кинотерапия. Един от тях - Феферони, решава, че иска да бъде Фелини, и покрай него се запалват по киното и други пациенти. Д-р Космос им организира фестивал, на който гледат филми - за Ван Гог, спасяването на света, пенсионерско парти и др. В резултат един се мисли за Ван Гог и започва да рисува само слънчогледи, други искат да спасят животните на планетата, но тъй като не могат, решават да спасят поне играчките и да ги подарят на децата.
Критиката определя „Кораба Слънчоглед“ като филм за любов и страх, за неочакваните пътища и за изкуството като лекарство. Със сигурност е много неочакван и остава за дълго в ума.