Премиерът се разпореди да не споменаваме президента, а да говорим за нещата, които могат действително да водят до издигане авторитета на институциите и до намаляване на това противопоставяне, което е вредно както за институционалната същност на България и на българските институции, но така също и за бъдещето на страната.

Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Цветанов каза, че „някъде в говоренето, което сме правили през всичките тези месеци, може би сме засегнали и президента Радев, може би БСП наляха повече масло, за да стои този сблъсък чисто институционално между ПГ на ГЕРБ, президента, защото те възприеха, че една анкетна комисия тя е точно в тази посока“.

Днес е имало разговор с председателя на ГРЕБ Бойко Борисов и темата за президентската институцията и президента Радев е била част от този разговор. „И понеже има много спекулации в публичното пространство за това, че се бламират решенията на българския министър-председател и лидер на ГЕРБ, има някакви внушения за евентуален разкол в ПП ГЕРБ, мога да кажа, че днес от разговора, който проведохме и стигнахме до това общо заключение, ние ще изпълним това, което премиерът разпореди на членовете на Изпълнителната комисия. И смятам, че това е в интерес на държавата. Ние няма да си позволим да говорим за президентската институция“, заяви Цветанов.

„ГЕРБ никога по никакъв повод не търси конфронтация. И това, което съм поел като ангажимент и към премира Борисов е: Колкото по-малко споменавам Радев, толкова по-добре. Защото винаги ще има подобни тълкувания, но винаги ще отстояваме принципната си позиция и ще изразяваме уважението си към президентската институция“, подчерта Цветанов и добави, че утре ще участват в КСНС.

„Ние сме длъжни, въпреки наливането на масло за конфронтация от страна на БСП да присъстваме и да вземем активно участие в този КСНС“, заяви той и подчерта, че те не искат да бъдат политическата централа на жълтите новини.

Силата на партия ГЕРБ е, че залагаме на реалните политики. Номер едно в компроматната война, в компроматите това са БСП, каза Цветанов. Той заяви, че има много спекулации, които се правят в публичното пространство. „ГЕРБ няма да участва в тази компроматна война, защото за нас управлението не е да дискредитираш опонента си с жълти новини и с фалшиви новини, а за нас управлението е да изпълним ангажимента си пред обществото, пред избирателите и да представим страната си във възможно най-добра светлина във връзка с предстоящото председателство“, отбеляза Цветанов.

„Ние сме за институционално уважение на всяка институция“, заяви той. Понеже, по думите му в публичното пространство през последните няколко седмици имало много спекулации, много твърдения, че има война между президентската институция и ГЕРБ, той заяви, че „терминът война и това, че когато някой иска да я търси, той ще я получи – това не са изрази, които са изричани от ПГ ГЕРБ или от представители на ГЕРБ“.