Учени от американския университет "Дрексел" във Филделфия откриха метод, с който да се намали риска от раждане на дете с аутизъм с едновременно възникваща интелектуална недостатъчност.

Според проучването тайната се крие в приема на мултивитамини от страна на майката по време на бременността. При децата, чийто майки са взимали мултивитамини преди раждането, е бил констатиран спад на риска от заболяване с над 30%.

До тези изводи изследователите са стигнали, след като са тествали около 270 000 майки и деца, предимно от Швеция в продължение на 10 години (между 2001 и 2011 година).

В резултат на това е установено, че в семейства, където жените са приемали мултивитамини и други суплементи по време на бременността си, рискът от заболяване на новородонетото с аутизъм с умствена изостаналост възлиза на 0.26% (при 158 деца от общо 61934). В същото време при жените, които не са взимали хранителни добавки, този показател е 0,48% (за 430 деца от 90480).

"Потенциалната връзка между употребата на добавки по време на бременността и аутизма е интригуваща, защото предполага възможност за намаляване на риска от заболяване", коментира проучването Брайън Лий, доктор, доцент в "Дорнзайф скул ъф пъблик хелт", както и сътрудник в Института по аутизъм в "Дрексел".