Както повелява традицията на Петковден да се правят събори, това ще направим и ние, макар и ден след празника - събор на танцовото училище „Кукери“, съобщи за „Утро“ ръководителят Цецко Колев. Поканени са над 300 души, преминали през годините през „Кукери“, но няма да върнем и хора, които искат просто да се порадват на веселието, каза Колев. И уточни, че има едно задължително условие, което непременно трябва да се спазва: всички трябва да бъдат облечени с народни носии! Не копираме никого, най-малкото събора на Жеравна, който напоследък сякаш се комерсиализира, но искаме исконното настроение на българи, носители на традиците, да бъде налице, коментира създателят на марката „Кукери“. Затова пък телефоните и фотоапаратите няма да бъдат забранени, така че всеки ще може да си прави снимки на воля от празничната шарения.
Съборът ще започне след 10 часа на 15 октомври в село Бъзовец. Ще свири музика на живо, ще се танцува, ще се играе и ще се пее, а манджите и питиетата, без които не може на един истински събор, ще бъдат приготвени по старовремски рецепти. С тези приготовления са ангажирани членове на „Кукери“, задачите вече са разпределени - вече се знае кой какво ще приготвя. И така да се спази менюто, което ще украсява мястото, където ще се провежда съборът: „Днес на събора за изяждане и за изпиване има...“ и са изброени вкусни чудесии като телешки курбан /задължителен за събор на Петковден/, кюфтенца, наденички, лютеница с боб, картофи с лук, сиренце, кисели краставички, печена тиква, локум, баклава, курабии и прочие. Ще се лее ракия, вино, лимонада и... вода от извора. 
„Кукери“ се надяват пъстрото събитие да се запомни, тъй като е поредното в годината, когато танцовото училище навършва 35 години от създаването си. Годината беше белязана от карнавала на „Кукери“ в Русе, от пътуването до Черна гора и Дубровник, от юбилейния концерт в Доходното, и емоционалните изяви в Калипетрово, Йовковци, Рабиша, Белоградчик, Бръшлен, риболова в Гърция. А тепърва предстоят и още събития: станалата вече традиционна винена дегустация, пътуване до Прага и накрая посрещане на Новата година в залата.