В България има голяма криза за педиатри, защото нашата страна е единствената в Европа, в която продължаващото медицинско обучение на лекарите не е задължително. Проблемът е, че не е ясно кой ще плаща обучението на колегите и колко дни те ще имат за обучение извън отпуските си. Докато това не се изясни, лекарите ще избягват квалификациите и в страната постоянно ще има недостиг на педиатри, тъй като повечето от медиците стават джипита. Освен това обучението на детските лекари трябва да е три години, а не две, както е сега. Тези основни проблеми в педиатрията посочи вчера преди 13-та конференция по педиатрия председателят на Асоциацията по педиатрия в България проф.Владимир Пилософ. Тя се провежда днес и утре в хотел „Рига“.
Няколко години за пет обявени места за педиатри се явяваше един специалист, а в същото време в съседната стая за инвазивни кардиолози, дерматолози, офталмолози или алерголози за едно място се бореха 5-6 лекари, допълни зам.-председателят на асоциацията и национален консултант по педиатрия проф.Пенка Переновска. И допълни, че криза за педиатри има в цял свят, но у нас ситуацията допълнително се изостря и от избора на много български лекари да работят в чужбина заради несъизмеримо по-добро заплащане.
За по-добро заплащане на детските лекари, за плащане на потребителската такса за малките пациенти от държавата и за безплатни лекарства до 5 или поне до 3-годишна възраст се обяви проф-Пилософ и посочи, че през последните две години едва 10% от парите за здравеопазване се харчат за децата.
Организаторът на конференцията доц Свилен Досев каза, че в Русе недостиг на педиатри няма  а с новото детско отделение здравеопазването за малки и по-големи пациенти ще се развива в положителна посока.