„Новият „Нисан Лийф“ е най-модерният и достъпен 100% електрически автомобил на планетата. Той е иконата на Nissan Intelligent Mobility, нашата визия за бъдещето. Това е автомобил, който ще ви накара да се почувствате по уверени, по-развълнувани и по-свързани от всеки друг масов електромобил в историята. Той е невероятен!“ Това заяви при представянето на новата версия на пионера и лидер в сегмента Филип Сейлард, старши вицепрезидент по продажбите и маркетинга в „Нисан Европа“. Премиерата бе в Осло и норвежката столица не бе избрана случайно - богатата на петрол скандинавска страна е от най-загрижените за опазването на околната среда и силно насърчава купуването на електромобили. В резултат на това колите на ток непрекъснато се увеличават.
Но „Лийф“ съвсем не разчита само на това и печели почитатели не с бонусите, които носи покупката му, а с многобройните си собствени добродетели.
Да започнем от най-често задавания въпрос - 
какъв е пробегът между две зареждания
Новата генерация вдига летвата до 378 км с едно зареждане, като в същото време предлага мощност от 110kW /147.51 конски сили/ и въртящ момент от 320 Нм, подобрявайки ускорението и удоволствието от шофирането. А сега да преминем нататък. Пълното зареждане на батерията от домашната мрежа трае 16 часа, но има и опция за бързо зареждане, запълващо 80% от капацитета, което трае едва 40 минути.
По-интелигентни технологии
Новият „Нисан Лийф“ е оборудван с внушителен технологичен пакет, включително усъвършенстваната система за подпомагане на водача ProPILOT, която гарантира уверено, по-комфортно управление. ProPILOT използва кормилното управление, спирането и ускорението, за да подпомага водача при движение в една лента в задръстване или на магистрала. В бавно движещ се трафик той позволява на новия LEAF автономно да намалява скоростта или да спре изцяло. След това той възобновява следването на предходния автомобил, когато трафикът потегли. Включен е също ProPILOT Park - система, която предлага напълно автономно паркиране. По отношение на безопасността няма какво повече да се желае - всички известни системи са на борда.
По-добър контрол, по-малко напрежение
Революционната технология e-Pedal в новия „Лийф“ трансформира начина, по който хората шофират, като им дава възможност да потеглят, ускоряват, намаляват и спират - само чрез увеличаване или намаляване на натиска върху педала на газта. Когато вдигнете крака си от педала на газта, автоматично се задействат хидравлични и фрикционни спирачки, които спират автомобила на място и регенерират отделящата се по време на спиране енергия, която се насочва към батерията. Автомобилът остава на място, дори да спре на стръмен наклон нагоре или надолу, докато педалът на газта не бъде отново натиснат, намалявай стреса по време на шофиране, както никога досега.
Новият „Нисан Лийф“ не е само електрически автомобил
И все пак новият „Лийф“ е много повече от само 100-процентов електрически автомобил. Той е мобилен захранващ уред, снабден с уникално двупосочно зареждане. Това означава, че той може да отдава енергия за захранване на заобикалящия го свят, свързвайки се с домашната или офисна електрическа мрежа. Той дори може да върне всеки допълнителен електрически заряд, за да зареди и стабилизира местната енергийна мрежа благодарение на иновативната технология Vehicle to Grid на Nissan.
Стилен отвън...
Окото привличат не само модерните технологии в новия „Нисан Лийф“. Елегантен профил, остър, динамичен вид и отлична аеродинамика го правят естетически привлекателен за европейските клиенти. Всеки, запознат с дизайнерските характеристики на „Нисан“, ще разпознае отличителната бумеранг форма на фаровете, V-motion потока отпред, характерната радиаторна решетка в яркосиньо и сините детайли в задната броня.
...и отвътре
Напълно е променен и интериорът, който е фокусиран върху водача и съчетава интелигентно оползотворяване на пространството с оптимална функционалност. Преден панел във формата на „реещо се крило“ и яркосини шевове на седалките, арматурното табло и волана създават спокойна атмосфера и чисто усещане за качество. В същото време новият 7-инчов, пълноцветен (TFT) дисплей подчертава основните характеристики, включително технологията Safety Shield, средство за отчитане на наличната мощност и информация от аудио и навигационните системи. За подобряване на свързаността са интегрирани също Apple CarPlay и Android Auto (в зависимост от пазара).
Уникална версия по повод европейското лансиране на модела
За да отбележи старта на европейските продажби на второто поколение „Нисан Лийф“ от понеделник започнаха продажбите на уникална версия: новата лимитирана серия Nissan LEAF 2.ZERO. Тази версия е първият модел в Европа, който ще е изцяло оборудван с технологията ProPILOT на „Нисан“, която осигурява най-увереното и комфортно изживяване зад волана. Доставките на автомобилите ще започнат от началото на 2018.